Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Rapače,  gdje je gorio krov kuće.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je intervenciju u naselju Tetovo, gdje je došlo do požar na kući. Uzrok požara je nepoznat. Nije bilo povrijeđenih lica, dok je pričinjena manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 09:50 do 12:15 sati, u Rodoču gorjelo nisko rastinje,

– od 16:30 do 18:00 sati, na Gubavici gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 15:55 do 17:00 sati, u Adi gorjela trava i smeće,

– od 16:35 do 17:50 sati, na Pijescima gorjela šuma.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški.  Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je od 14:50 do 15:15 sati intervenciju na gašenju požara u naselju Predgrađe, kod groblja „Jabuka“, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica Grada Goražde imala je od 12:25 do 14:58 sati intervenciju na gašenju požara u mjestu Osječani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje  intervencije na gašenju zapaljenih automobila.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području Bihaća, Goražda, Olova, Gračanice, Mostara, Lukavca i Starog Grada-Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 11 eksplozivnih sredstava i 27 komada pješačke municije.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE