Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Skokovi, od 10:30 do 11:30 sati, gdje je gorjela kuća. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.  Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada  Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara

u naselju Mramor, gdje je gorjelo  nisko rastinje. Požar je  ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Karaula, gdje su gasili divlju deponiju otpadnog materijala. Požar je  ugašen. 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara

kod kapije 9 ,,Arcelor Mittala“, gdje su ugasili požar trave i niskog rastinja.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara u Vareš Majdanu, gdje je gorjela krovna konstrukcija na privatnom stambenom objektu. Požar je uspješno ugašen, na objektu nije pričinjena veća materijalna šteta,  povrijeđenih lica nije bilo. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest manjih intervencija i to: četiri na gašenju niskog rastinja i dvije manje interevncije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Grablje, gdje je gorio dimnjak na privatnoj stambenoj kući. Požar je ugašen.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA  

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Ilidže-Sarajevo, Kalesije i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su četiri komada eksplozivnih sredstva. 

O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE