Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 297 uzoraka, od čega je 25 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom,  Zapadnohercegovačkom,  Zeničko-dobojskom  i  Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10805 osoba, od kojih je 5711 pozitivno  (5540 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 22.09.2022.godine, uzorkovan je materijal kod devet osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima nije bilo pozitivnih osoba. Zaključno sa 22.09.2022.godine na području Kantona dvije su aktivno zaražene osobe, oporavljeno je ukupno 4323 osobe, a 128 osoba je preminulo.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 14:09 sati u Ilićkoj ulici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:00 do 09:40 sati, gorio biljni otpad u Trebižatu,

– od 16:45 do 17:30 sati, gorio biljni otpad u Nerezima.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 01:40 do 01:55 sati, gorio kontejner u ulici Prkanj,

– od 02:15 do 02:35 sati, gorio kontejner u ulici Prkanj.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: požar na privatnom stambenom objektu u naselju Ljubače i požar na dimnjaku privatnog stambenog objekta u ul. Omladinskih brigada u Tuzli.  Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Kalesija.Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka privatnog stambenog objekta u mjestu Vukovije Gornje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 17:25 do 19:50 sati u mjestu Crveni Grmu, gdje je gorjelo rastinje i borova šuma. Opožareno je oko 2 ha površine. Požar su gasila tri vatrogasca PVJ Ljubuški i četiri vatrogasca DVD Ljubuški sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 18:30 sati, u mjestu Puškari, gdje je gorjela drvarnica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Bulevar Kulina bana, gdje je gorjela kuća.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana  uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Travnik, Donji Vakuf, Ključ, Orašje, Ilijaš i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 22 eksplozivna sredstva i dva vježbovna.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR