Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 998 uzoraka, od čega su 74 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Posavskom i Kantonu 10.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10805 osoba, od kojih je 5705 pozitivno  (5534 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 8 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 21.09.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 14 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima jedna osoba je pozitivna. Zaključno sa 21.09.2022.godine na području Kantona dvije su aktivno zaražene osobe, oporavljeno je ukupno 4322 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 21.09.2022.godine, testirano je 8 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih.

 

 POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:10 do 13:35 sati u Vukodolskoj ulici, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 17:15 do 17:45 sati  u Čeljevu, gdje je gorjela trava i rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od od 18:35 do 19:10 sati u mj.Orahovica –(kod restorana Orahovica), gdje je gorio putnički automobil.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:28 do 22:00 sati u Željezničkoj ulici, gdje je gorio kontejner.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle je imala intervenciju na gašenju požara u ulici 16. muslimanske brigade, gdje je gorio krov stambenog objekta.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 5 manjih intervencija: gašenje manjeg požara na privatnoj kući, gašenje kontejnera sa otpadom, obezbjeđenje nogometne utakmice i dvije tehničke intervencije (asistencija policiji nakon saobraćajnog udesa i otvaranje zaglavljenih vrata automobila).

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Teritorijalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Putićevo, gdje je gorjela kotlovnica. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara od 00:47 sati u naseljenom mjestu Dobropolje, gdje je gorio elektro ormar na stambenom objektu. Prouzrokovana je manja materijana šteta.

 

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana  uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Vogošća, Sapna, Gornji Vakuf-Uskoplje, Tomislavgrad i gradova Goražde, Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 10 eksplozivnih sredstava i streljivo 240 kom.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR