Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 295 uzoraka, od čega je 28 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10805 osoba, od kojih je 5711 pozitivno  (5540 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 10 osoba.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:35 do 13:05 sati, u Đubranima, gdje je gorio automobil, te
  • od 19:05 do 20:45 sati, na Hodbini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 16:55 do 17:40 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju putničkog vozila te na gašenju otpada u kontejneru.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:35 do 20:45 sati, u mjestu Džehveruše, gdje su gorjele bale sijena.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada, jedna na gašenju zapaljenih el.instalacija te jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana  uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR