Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 08:45 do 09:30 sati, u Zaliku gorjela trava i rastinje,

– od 01:10 do 01:25 sati, u ul.Kneza Višeslava gorio otpad,

– od 02:05 do 02:30 sati, u Vukovarskoj ulici gorio automobil,

– od 03:00 do 03:15 sati, u ul.Kneza Višeslava gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 19:10 do 21:20 sati u Industrijskoj zoni, gdje su gorjeli smreka, trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 19:51 do 21:30 u ul. 4.M.brigade, gdje je gorio dimnjak.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 21.09.2019.godine, oko 20:00 sati  došlo je do požara u „Toplani“ Livno. U požaru je pričinjena veća materijalna šteta. Pravovremenom intervencijom Vatrogasnog društva Livno požar je ugašen i spriječena veća havarija.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je tri intervencije na  gašenju požara, i to:

– na lokalitetu Prahulje gorjela privatna kuća, zahvaćen veći dio potkrovlja i krov. Intervencija trajala od 20:00 do 23:00 sati, kada je požar lokaliziran,

– na lokalitetu Han Bila – Ričice gorjelo putničko vozilo. Intervencija trajala od 02:20 do 02:35 sati,

– na lokalitetu Prahulje, na kući na kojoj je već bio lokaliziran požar u 23:00 sata, ponovo se pojavio dim, na nagorjelim gredama i rogovima kuće. Intervencija trajala od 01:30 do 03:05 sati, kada je požar ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica Grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ledenice Gornje, gdje je gorjelo nisko rastinje na  površini od oko 2.000 m2.  Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju  intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je sinoć, u 20:50 sati primio informaciju od strane građanina da su se dvije osobe (muškarac i žena) izgubile na širem lokalitetu Skakavca, te da isti traže pomoć. Angažovana je Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čija su dva tima sa 10 spasioca odmah izašli na lokalitet gdje su se osobe izgubile. Pripadnici navedene Službe su u 22:27 sati uspješno locirali i pronašli dvije izgubljene osobe, te ustanovili da iste nemaju povreda i da su dobrog zdravstvenog stanja. Pronađene osobe su prebačene na sigurnu lokaciju čime je akcija spašavanja uspješno završena.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE