Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. U 14:15 sati, osjetio se zemljotres slabijeg inteziteta, nije bilo materijalne štete.

 

Tuzlanski kanton

Dana 23.09.2019. god. u 15 sati i 50 minuta, područje Tuzlanskog kantona je pogodio zemljotres magnitude 2.6 po Richteru sa epicentrom u okolini Puračića, općina Lukavac, na dubini od 10 km. Nije bilo prijava građana niti značajnijih posljedica.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju TV prijemnika u stanu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 03:45 do 04:30 sati, kod ugostiteljskog objekta „Diamond“, gdje je gorjela drvena podloga i instalacije. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u stambenom objektu, u naselju Topuzovo polje. Požar je ugašen, a usljed požara je izgorio dio krovne  konstrukcije i jedna prostorija.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, imala je jednu intervenciju u MZ Soko, na gašenju manjeg šumskog požara.

Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju otpadnog materijala, jednu na gašenju požara podruma u privatnoj kući, te jednu na gašenju niskog rastinja

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacijae na području općina Olova, Novog Grada-Sarajevo i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva,

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE