Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 22.04.2022.god. u 23:07 sati, razoran potres pogodio je područje Hercegovine. Prema prvim podacima EMSC-a magnituda je 5,7, a epicentar je bio 20-ak kilometara od grada Stoca i 40-ak kilometara od grada Mostara.

Na području grada Mostara, u Titovoj ulici, došlo je do manjeg obrušavanja cigle i građevinskog materijala sa krova objekta na prometnicu, bez posljedica. Pripadnici PVP grada Mostar su nakon brze intervencije omogućili nesmetano odvijanje prometa.

Grad Stolac. Dana 22.04.2022.god. 23:07 sati, dogodio se snažan potres jačine 5,6 prema Rihteru na području grada Stoca, sa epicentrom u općini Berković, u mjestu Strupići. Tom prilikom jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko osoba je zadobilo lakše povrede.

Prilikom potresa nastala je materijalna šteta na ruševnim objektima i odroni na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići.

Tijekom noći djelatnici Komunalnog Stolac i DVD Stolac su raščišćavali prometnice po gradu uslijed pada žbuke i kamenja sa ruševnih zgrada.

Grad Čapljina. Kako saznajemo od MUP-a HNŽ/K oko 23:10 sati, usljed prirodne sile zemljotresa na području grada Čapljine na više objekata je nastala materijalna šteta, kao i na više parkiranih vozila , usljed pada crijepa. Medicinsku pomoć u DZ Čapljina trijažile su četiri osobe sa lakšim povredama.     

 Zapadnohercegovački kanton

Sinoć u 23.07 sati, potres jačine 6.0 po Richteru a u epicentru VIII stupnjeva EMS u okolici općine Ljubinja osjetio se i na području naše županije. Osim uznemirenosti stanovništva nije bilo drugih posljedica.

 Kanton 10

MUP HBŽ-a: nije bilo dojava o materijalnoj šteti nakon noćašnjeg potresa.

Zeničko-dobojski kanton

Sinoćnji  potres koji je zahvatio područje BiH u gradu Stocu, osjetio se i na području našeg Kantona, koji je izazvao uznemienost građana, pogotovo u zgradama i solterima na višim spratovima.

Za sada nema prijava o povrijedjenim licima kao ni prijava o eventualnoj materijalnoj šteti.

Zemljotres je bio jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali sa epicentrom u gradu Stocu.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Dana, 22.04.2022.godine, oko 23:08 sati,  na području BPK Goražde osjetio se zemljotres. Prema dobijenoj informaciji iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite, zabilježen  je zemljotres jačine 5,6 po Richteru čiji je epicentar bio u Stocu.Drugi zemljotres jačine 3,7 po Richteru. zabilježen je oko 00:25 sati. Na području BPK Goražde navedeni zemljotres nije prouzrokovao materijalnu štetu. Drugih pojava opasnosti koje ugrožavaju ljude i materijalna dobra nije bilo .

 Unsko-sanski kanton

Sinoć u 23:10 sati, osjetio se potres na području našeg kantona. Prema podacima kojim raspolažemo nije bilo povređenih niti je prouzrokovao štetu.

  ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 611 uzoraka, od čega je 516 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 32 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je sedam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 57 osoba. Pozitivna je 41 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirane su 9669 osobe, od kojih je 4771 pozitivno (4611 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 7 osoba.

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je intervenciju na gašenju divlje deponije otpada u naselju Husino. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 O S T A L O

 BIHAMK

Povodom vjerskog praznika Vaskrsa zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji entiteta Republika Srpska do 25.04. do 24 sata, a na teritoriji entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na dan praznika 24.04. (nedjelja) od 00 do 24 sata. 

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR