Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 762 uzorka, od čega je 36 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 44 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je šest novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 59 osoba. Pozitivno je 40 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirane su 9669 osobe, od kojih je 4771 pozitivno (4611 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 7 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 21.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 11 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 21.04.2022. godine, nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI  

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:15 do 10:40 sati, gdje je gorio otpadni materijal, u Sjevernom logoru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u 15:55 sati, u mjestu Pertac, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

OpćinaTešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u 15:48 sati, u naseljenom mjestu Vukovo, kojom prilikom je došlo do zapaljenja mašine na spratu poslovnog objekta. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo. U gašenju su učestvovala 2 vatrogasca i 7 uposlenika preduzeća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac.  Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala intervenciju na gašenju požara na zapaljenim gumama, u naselju Devetak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri intervencije, od čega tri manje i jednu veću. Manje intervencije se odnose na gašenje požara otpadnog materijala, (dvije), te zapaljenih ogrijevnih drva u podrumskim prostorijama.

Veća intervencija prijavljena je u 03:15 sati, u ulici Trg oteškog bataljona br. 2, gdje je gorio namještaj u stanu. Požar je lokalizovan u 04:03 sati, dok je potpuno likvidiran u 04:54 sati. U gašenju je učestvovalo pet vatrogasaca sa dva vozila.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

KLIZANJE TLA 

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. U protekla 24 sata prijavljeno je postojanje klizišta na lokalitetu Prijeko Brdo, koje ugrožava putnu komunikaciju. Službenici CZ Gračanica izašli su na teren.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TKKvalitet zraka za dan 21.04.2022 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice i Mobilna: Kalesija, dok je  odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke u periodu od 18.04. do 21.04.2022. godine, na 11 lokacija na području općina: Kakanj, Bosanska Krupa, Bihać, Kiseljak, Busovača, Vogošća, Ilijaš, Čitluk, Novi Grad, te grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 22 komada NUS-a, 1428 komada pješadijske municije i 8 komada okvira za AP.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR