Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zavalje, gdje je gorjela šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Aleja Šehida, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo (kombi).

Općina  Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju niskog rastinja u mjestima Podgračica i Bravsko.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Nepeke, gdje je gorjela šuma.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara od 19:45 do 20:15 sati u ul. A.Šenoe, gdje je gorio otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 21:00 sati, pored stadiona u Buturović polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je  intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 20:20 sati u ul.Bokulja, gdje je  gorjela trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 18:30 sati u mjestu Pocrte, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na  manjoj površini. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju niskog rastinja na manjim površinama u naseljima Ljepunice i Banj Brdo. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u naselju Poljice. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja na manjoj površini u naselju Prnjavor. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– mjesto Gornja Bojna, gdje je gorio jedan dio šume i smeće,

– Prevoj Komar, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Brestovsko-Hadrovci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Požari su ugašeni.

 

Zeničko – dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju šume u mjestima Desetnik i Bijele vode.

Grad Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Ljeskovica.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih  intervencija na gašenju požara i to: četiri na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju drveta.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. JP „VIK“ d.o.o. Zenica obavještava potrošače da će radi popravke kvara na magistralnom dovodnom cjevovodu DN 600 Krušćica – Zenica u utorak 23.04.2019. godine privremeno biti obustavljena isporuka vode za Zenicu sa izvorišta Krušćica. Prema procjenama stučnih lica JP „VIK“ d.o.o. Zenica radovi na otklanjanju kvarova će trajati maksimalno 48 sati. Preduzete su sve mjere i radnje kako ne bi došlo do poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača na području grada Zenica.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– od građanina, da je u naselju Kadarići,  općina Ilijaš, pronađeno pet ručnih bombi,

– od Operativnog centra CZ općine Hadžići, da je naselju Karaosmanovići, MZ Pazarić, općina Hadžići, pronađena jedana granata.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su navedena sredstva uklonili isti dan.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Sjever da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo na lokalitetu Potporima.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Srebrenik da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku pancirnih zrna 76 mm u mjestima Pijestina i Gornje Bratinje.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES koji su uklonili i uskladištili navedena sredstva.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju da je na lokalitetu Plava Voda pronađen ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– od Policijske stanice grada Bihaća, da je u mjestu Papari, grad Bihać,  pronađena ručna bomba,

– od Službe civilne zaštite grada Cazina, da je u mjestu Pećigrad, grad Cazin,  pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo,

– od strane Policijske stanice Velika Kladuša, da je u mjestu Bukovlje, općina V.Kladuša, prilikom obavljanja poljoprivrednih radova na njivi pronađena protivpješadijska nagazna mina.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NASTALIM OSOBAMA

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE 

Nastavljaju se potrage za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine, te za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji nestanak je prijavljen 15.04.2019.godine, na području općine Srebrenica. Federalna uprava civilne zaštite, u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potrage. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potraga u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih  udara vjetra južnog smjera brzine 40 do 60 km/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE