Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara zapaljene trave, u mjestu Lohovo.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u mjestu Čatakovići, te tehničku intervenciju poslije saobraćajne nezgode, u ulici dr. Irfana Ljubijankića.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u mjestu Kudići, gdje je gorjelo nisko rastinje, te u mjestu Šiljkovača, gdje je gorjela šuma.

U mjestu Pecka bio je šumski požar, ali vatrogasna jedinica nije mogla intervenirati, zbog miniranosti terena.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:25 do 19:45 sati, u Zaliku, gdje su gorjele el.instalacije.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:45 do 16:30 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Caparde. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri intervencija na gašenju požara i to: požar na pomoćnom objektu u Fočanskoj ulici, te dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Šićki Brod i Lipnica.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave, u mjestu Torine, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest intervencija i to: jedna veća  dana 21.04.2019.godine u 22:19 sati, u ulici Očaktanum br.82 gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen, nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena materijalna šteta. Na gašenju požara učestvovalo je 12 vatrogasaca sa tri specijalna vatrogasna vozila.

Također, su imali i pet manjih intervencija od toga: tri intervencije na gašenju trave i niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, te intervenciju na gašenju zapaljene tende u ugostiteljskom objektu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 21.04.2019.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Mobilna: Srebrenik, dok se na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice ne može ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije od strane Policijske stanice Velika Kladuša, o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

  • u mjestu Glinica, pronađena je protiv pješadijska mina, prilikom oranja njive, te
  • u ulici Ive Andrića, pronađena je ručna bomba, prilikom kopanja bašte.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije prijave o postojanju eksplozivnih sredstava, i to: Općina Vitez, u Zgradi Banjalučanka, radi se o ručnoj bombi, te u

Općini Gornji Vakuf-Uskoplje, u mjestu Batuša, radi se o „BRK“, nekoliko tromblona, te stara puška.

O primljenim prijavama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Nastavljaju se potrage za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine, te za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji nestanak je prijavljen 15.04.2019.godine, na području općine Srebrenica. Federalna uprava civilne zaštite, u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potrage. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potraga u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja, za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, zbog mogućih udara vjetra od 40 do 60 km/h.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE