Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.04.2018.godine, do 10:00 sati

 

 POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama u naseljima Kozlovac i Lipnica. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine oko 1,5 ha na području MZ Miljanovci. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ćehaje, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požar trave u mjestu Brus, požar  je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju dimnjaka i jednu na gašenju trave i niskog rastinja.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 14:55 do 15:30 sati na Šehovini, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 11:30 do 12:15 sati u Gabela Polju, gdje je gorjela trava,

– od 11:55 do 13:00 sati u Ševaš Njivama, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 15:15 sati u Vionici, gdje je gorjela hrastova šuma i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:45-13:45 sati na deponiji smeća na Hrgaru. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom i radnici JKP „Komrad“ Bihać,

– u ul.Vejzovac na zapaljenom dimnjaku,

– u mjestu Grabež gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju u reonu Medeno polje-Bjelajsko polje od 21:00-22:20 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je je intervenciju na gašenju dimnjaka.

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imalo je dvije intervencije na gašenju požara: na lokalitetu Poljice, gdje je gorio dimnjak i na lokalitetu gradske zone, gdje je gorio otpad. Požari su ugašeni.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građana da je u mjestu Vran potok   pronađen kumulativni tromblon.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koji su navedeno sredstvo preuzeli i uskladištili.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Velika Kladuša da je ul. Prve muslimanske brigade pronađena tromblonska mina. Mjesto pronalaska propisno je obilježeno od strane pripadnika PS Velika Kladuša.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku UES-a i to:

– od Policijske stanice Stari Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba,

– od građana, da je u naselju Miševići, Hadžići, čisteći garažu pronašao ručnu bombu.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Turbe-Spahići pronađena granata.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Dana 23.04.2018. godine uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  će započeti deminerske radove na zadacima „Trasa Marša mira Nezuk – Nezukovci“, ukupne površine 18.327,00 m2 i „Trasa Marš mira Nezuk“, ukupne površine 26.506,00 m2. Projektom je predviđeno da se oba zadatka deminiraju metodom „tehničko izviđanje“.

 

NESREĆA U PLANINI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic, dana 22.04.2018. godine u 17:54 sati, dobila informaciju da je na Prenju povrijeđena jedna osoba. Radi se o mlađoj ženskoj osobi iz Zenice. Tokom noći, Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic poduzela je sve potrebne aktivnosti za evakuaciju povrijeđene. U akciji učestvuje 13 pripadnika GSS Konjic, 3 pripadnika GSS Mostar i pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic. Probijanje do unesreće osobe trajalo je cijelu noć, pa se tek u jutarnjim satima, oko 05:00 sati, došlo do nje. Upućen je zahtjev za pomoć helikoptera OSBiH, koji je oko 10:15 sati uspješno završio evakuaciju povrijeđene do Medicinskog centra u Konjicu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE