Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     502 cm (pripremno stanje), jučer 514 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     337 cm (normalno stanje), jučer 358 cm,

–   Orašje ————————————-     597 cm (pripremno stanje), jučer 616 cm.

 POŽARI

 Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine cca 2 dunuma, u naselju Suha. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine cca 5 dunuma, u naselju Dubošnica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine cca 5 dunuma u naselju Crvena Zemlja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je sljedeće intervencije:

  • Tri intervencije na gašenju požar niskog rastinja i suhe trave  u ul. Bistua Nouva, požar je ugašen,
  • požar otpadnog materijala u ul. Jalijski put, požar je ugašen,
  • dana 21.04.2018.godine, u 21:45 sati, u mjestu Stara stanica, Nemila, došlo je do požara unutar kuće. Požar je lokalizovan od strane PVJ Zenica u 22,05 sati. U požaru je u potpunosti izgorjela unutrašnjost prizemlja kuće. Obavješten dežurni tužilac koji je naložio vršenje uviđaja u jutarnjim satima uz prisustvo inspektora za PPZ.

 Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara na vikend kući u mjestu Povolijak. U požaru je  vikend kuća u potpunosti izgorijela. Izvršen uvidjaj od strane istražitelja PS Zavidovići i inspektora za PPZ MUP-a ZDK-a uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požar niskog rastinja i borove šume, manja površina,  u mjestu Brus, požar  je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatroagasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara otpada i niskog rastinja u Višićima i Bajovcima.

 Unsko-sanski kanton

 Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara deponije otpadnog materijala i zapaljenih grana.

Općinski Sanski Most. Vatroagasna jedinica općine Sanski Most  imala je intervenciji na lokaciji Lisac gdje je gorjelo niskog rastinja.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE