Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     514 cm (pripremno stanje), jučer 531 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     358 cm (normalno stanje), jučer 382 cm,

–   Orašje ————————————-    616 cm (pripremno stanje), jučer 633 cm.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Opština Sreberenik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su  intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, na površini od cca 30 dunuma, u mjestu Jasenica-Dabojevići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Opština Lukavac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Lukavac, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, na površini od cca 70 dunuma, u mjestu Huskići. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Zavidovići, trenutno su na gašenju požara u kojem gori montažna vikendica, uz rijeku Krivaju, gdje je u potpunosti izgorio krov vikendice, i trenutno se gase zidovi na vikendici. Pričinjena je velika materijalna šteta.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Sinoć od 20:20 do 22:00 sati, posuški vatrogasci ugasili su požar u kojem je gorjela suha trava i hrastova šuma, u mjestu Vranić. U gašenju požara učestvovala su dva vatrogasca.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Uposlenici FUCZ-e vršili su preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području općine Lukavac.

Općina Banovići. Uposlenici FUCZ-e nastavili su sa procesom deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3“, na području općine Banovići.

 

Kantonalni operativni centar CZ-e Tuzla, zaprimio je prijavu iz Općinske službe CZ-e Gračanica, o pronalasku 120 komada, municije M7,62.

O primljenoj informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio je informaciju od Policijske stanice Ilijaš, da je u naselju Dragoradi, na livadi, pronađeno nepoznato neeksplodirano ubojno sredstvo.

O pronađenom ubojnom sredstvu obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno ubojno sredstvo preuzeli u toku jučerašnjeg dana.

 

O S T A L O

 

PRONALAZAK UTOPLJENICE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa, po dojavi iz Policijske stanice, imali su intervenciju na izvlačenju tijela koje je plutalo u rijeci Uni, u mjestu Halkići. Radi se o ženskoj NN osobi dobi između 60 i 70 godina. U Policijskoj stanici Bos. Krupa, nisu imali više informacija za javnost.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Jučer je završena  komandno štabna, subregionalna terenska vježba u okviru projekta P-44 EU za HBRN zaštitu, koja je održana u Tirani, Republika Albanija.

Sinoć su se u Bosnu i Hercegovinu vratili uposlenici  Federalne uprave civilne zaštite, koji su učetvovali na ovoj vježbi.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE