Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Prema prikupljenim informacijama sa područja kantona, u protekla 24 sata, na području Federacije BiH, svi vodostaji rijeka i jezera su u opadanju.

 

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Huskići, općina Lukavac. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać imala je intervenciju od 18:05 do 18:28 sati, u ulici Vinička, gdje je gorjela je trava. Požar gasila tri vatrogasca sa 1 vozilom,

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bos.Krupa, imala je intervenciju od 15,50 do 17,20 sati, na lokaciji Vrletnica-Bešića brdo, gdje je gorjelo nisko rastinje i mlada cerova šuma, na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila dva vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je jednu intervenciju od 20,30 do 23,15 sati, u mjestu Elezovići, gdje je gorjela šuma. Požar gasila dva vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 00,25 do 02,00 sati, na lokaciji Sanska brda, gdje je gorjela trava. Požar gasila dva vatrogasca sa 1 vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Općinska profesionalna vatrogasna jedinica Zavidovići intervenisala je u mjestu Ribnica, gdje je došlo do požara na napuštenom stambenom objektu. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Općinska vatrogasna jedinica Travnik imala je jednu intervenciju na gašenju požara u naselju Pode, mjesna zajednica Han Bila. Gorjela je krovna konstrukcija na privatnoj kući. U gašenju požara osim vatrogasaca učestvovali su i mještani. Požar ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo u izvještajnom periodu imala je manju intervenciju na gašenju požara niskog rastinja.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.I dalje je povećana mutnoća vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća. Potrošaćima se preporučuje da vodu za piće prokuhavaju prije upotrebe.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općine Zavidovići i Žepče. „A“ TUN tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je radove na uklanjanju NUS-a na području općina Zavidovići i Žepče.

Općina Zavidovići. Od strane „A“ TUN tima FUCZ-e/KUCZ Tuzla izvšeno je uništavanje NUS-a (ručna bomba) na mjestu pronalaska, u mjestu Borovnica, općina Zavidovići. Uništavanje je izvršeno u saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Zavidovići.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Prijavljeno je postojanje nepoznatog NUS-a na lokalitetu Gornje Tuzle, koji je obilježen i obezbjeđen od strane službenika MUP-a TK-a.

Općina Kalesija. TUN tim „B“ za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Jučer, u 15:06 sati, iz Policijske uprave Čapljina, pristigla je prijava o pronalasku jedne ručne bombe, u Tasovačkom polju. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštitei vođa „A” TUN tima Mostar.

Srednjobosanski kanton

U protekal 24 sata, sa područja Kantona pristigle dvije prijave o postojanju NUS-a, i to:

Općina Travnik. Na lokalitetu Radojčići, pronađen NUS, radi se o ručnoj bombi.

Općina Busovača. Na lokalitetu Strane, pronađen je NUS, radis se o tromblonu.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i „A” TUN tim Busovača.

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Dana 22.02.2016.godine, u 14:45 sati, iz Policijske stanice Ilidža, pristiglo je obavještenje da se na lokalitetu Stojčevac bb, nalazi jedana ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti.

 

OSTALO

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje je nastavljena vizuelna potraga za nestalom osobom Mustajbegović Adinom iz Olova, po rijeci Krivaji. U pretrazi učestvuju predstavnici Civilne zaštite Olovo, te vatrogasci zajedno sa patrolom policije i mještanima. Rijeka Krivaja je zamućena, vodostaj je povećan što dodatno otežava potragu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE