Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.02.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U toku protekla 24 sata, Vatrogasna jedinica Tuzla imala je inervenciju u ulici Radojke Lakić, gdje je došlo do požara u privatnom stanu. Požara je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica Bosanska Krupa je imala intervenciju od 12:09 do 13:15 sati. u mjestu Vranjska, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava na površini od 0,5 ha. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom.

U mjestu Kutanja-Halkići, gorjelo je nisko rastinje i trava, tako da su dva vatrogasca sa jednim vozilom pratili požarište od 22:35 do 01:00 sati, jer se radilo o miniranom terenu, kojem nije moguć pristup gašenju požara.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica Bužim imala je intervenciju od 13:20 do 15:00 sati, u mjestu Vrhovska, gdje je gorjela cerova šuma na površini od 1 ha. Požar su gasili četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Intervencija vatrogasne jedinice, u ul. Huseina Kulenovića, na gašenju požara kuće. Uzrok požara nepoznat, pričinjena materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je šest manjih intervencija tehničke prirode, te jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. I dalje je povećana mutnoća vode na izvorištima, te potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. ,,A“ TUN tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je radove na uklanjanju NUS-a, na području općine Gradačac.

Općina Kalesija. Prijavljeno je postojanje NUS-a, radi se o: ručnoj bombi, zrnu 7,62 mm … 40 komada – Gojčin i mini PROM 1 kom. – Zelina Vis, koji će biti uklonjeni i uništeni od strane TUN tima u narednom periodu.

Općina Kalesija. ,,B“ TUN tim za deminiranje FUCZ /KUCZ, nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Bosanskopodrinjski kanton

Općina Pale-Prača. Dana 23.02.2016. godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u naselju Prača, općina Pale, Federacije BiH, ,,A“ tim FUZC-e je odmah izašao na lice mjesta, gdje su preuzeli tri trenutna tromblona, koja su naknadno uskladištili.

Hercegovačko-neretvanski kanton

U izvještajnom periodu pristigle su 4 prijave na postojanje NUS-a:

Općina Široki Brijeg. U 08:40 sati iz Policijske uprave Široki Brijeg stigla je prijava za jednu ručnu bombu i streljivo.

Općina Prozor-Rama. U 09:05 sati iz općine Prozor –Rama, stigla je prijava za tromblon, koji je pronađen u mjestu Klanac. Uposlenici Policijske stanice propisno su označili mjesto.

Općina Neum. U 11:00 sati iz Policijske uprave Neum – policijska ispostava Ravno, stigla je prijava za dva sanduka ručni bombi i torbi nepoznatog NUS-a.

Općina Posušje. U 13:25 sati iz Policijska uprave Posušje, stigla prijava o nepoznatom NUS-u, koji je predan i prikupljen u Policijsku upravu Posušje.

Navedene prijave po prijemu proslijeđene su vođi TUN tima Mostar „ A “ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Na lokalitetu Strane, pronađen jedan tromblon. O primljenoj informacijami obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i „A” TUN tim Busovača.

 

OSTALO

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se nastavlja vizuelna potraga za nestalom osobom Mustajbegović Adinom iz Olova. U potrazi svakodnevno zajedno učestvuju: pripadnici Civilne zaštite općine Olovo, vatrogasci, patrola policije i mještani.

Rijeka Krivaja je zamućena, vodostaj je povećan što dodatno otežava potragu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE