Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 196,89 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo vodostaja viši je za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosi 294 cm (jučer je iznosio 273 cm). Jučer, od 18:30 sati, uvedene su redovne mjere od poplava (od 280 cm se preduzimaju redovne mjere, dok se od 330 cm provode vanredne mjere obrane od poplava).

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une jutros u 08:00 sati, u gradu Bihaću je u porastu i iznosi 88 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: kiša 20 l/m2 .

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, zbog kiše koja pada, rijeke i vodotoci su nabujali te prijete da se iliju iz svojih korita.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je devet manjih intervencija, od čega 4 na gašenju požara, i to: dvije na gašenju dimnjaka i dvije na gašenju niskog rastinja.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac.  Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela portirska kućica, u naselju Zagorje. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–  u naselju Krojčica, gdje je gorio dimnjak, i

– na lokalitetu kop Šićki Brod, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio automobil, u naselju Donje Dubrave. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Dubravica. Požar je ugašen.

 

JAKI UDARI VJETRA

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je dana, 21.12.2019. godine, dvije informacije, od građana, da je uslijed jakog vjetra došlo do oštećanja dva krova u naselju Tarčin. O navedenom su obaviješteni uposlenici  Općinske službe civilne zaštite Hadžići, koji su izašli na lice mjesta sa pripadnicima Vatrogasnog društva Tarčin, te sanirali dva oštećena krova.

Jak vjetar je tokom jučerašnjeg dana oborio dva semafora, i to: jedan na području Pofalića, i dugi na području Dolac Malte, dok je u naselju Otoka, vjetar oštetio fasadu na poslovnom kompleksu „Capital Tower“.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za veći dio Hercegovine i zapadne Bosne, zbog obilnih padavina i olujnih udara vjetra.

Danas se u Hercegovini se očekuju se padavine između 40 i 60, lokalno oko/iznad 80 l/ m2. U zapadnim područjima Bosne između 20 i 40 l/ m2.

Danas se u većem dijelu dana i u većem dijelu zemlje, očekuju udari vjetra između 50 i 70, lokalno i do 80 km/h.

 

Količina padavina u protekla 24 sata, izmjerena u l/mm: Livno 48, Mostar 37, Bihać 20, Ivan Sedlo 12, Bjelašnica 11, Sanski Most 9, i td..

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE