Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.12.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES 

Aparati  u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog  zavoda u Sarajevu registrovali su zemljotres dana, 21.12.2019.godine, u 01:18 sati, na području Nevesinja. Jačina  u hipocentru iznosila je 3,6° Richtera, a intezitet u epicentru bio je IV° Merkalijeve skale. 

POPLAVE – VODOSTAJI 

Federalni hidrometeorološki zavod

Odsjek za prognozu i bilans voda upozorava na postojanje mogućnosti izljevanja manjih rijeka iz korita i pojave klizišta. Hidrološka prognoz se odnosi na cijelo područje sliva Jadranskog mora u F BiH, posebno na pritoke rijeke Neretve od Jablanice do Mostara i područje sliva rijeke Cetine (Zapadni krš), a iako se radi o manjoj do umjerenoj mogućnosti nadležne institucije se pozivaju na oprez.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,87 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 Zapadno-hercegovački kanton

Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj u 08:00 sati, iznosijo je 273 cm sa trendom 0 cm. Na 280 cm poduzimaju se redovne mjere odbrane od poplava a na  330 cm izvanredne.

POŽARI 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 12  manjih intervencija i to: osam  intervencija na gašenju otpada u kontejneru, tri intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja. 

Unsko-sanski kanton

Općina Vel.Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Johovica, gdje je gorjela kuća.

Općina Bos.Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupe ima  intervenciju na gašenju požara u mjestu Perna, gdje  gori pilana za izradu peleta. Na terenu se nalazi  8 vatrogasaca sa 3 vozila.

Tuzlanski kanton

Općina Bnovići.  Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mrljevići, gdje je gorjelo niskog rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u ulazu stambene zgrade u ul.Inženjerska. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara

od 18:56 do 19:50 sati u Vrapčićima, na pijaci, gdje je gorio štand.

Zeničko-dobojski kanton

 Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Papratnica, gdje je prilikom odlaganja luga iz kućnog ložišta vjetar raznio žar i zapalio obližnju šumu. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje i požar je ugašen.

 ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA 

Kanton Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je dana, 20.12.2019.godine, donijela odluku o ukidanju epizode „Upozorenje“ u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, zbog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

Iz istog razloga, Stručni tim za koordinaciju i nadzor provedbe pomenutog Plana ukinuo je i epizodu „Pripravnost“. 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Kiseljak,Busovača i Vitez tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonio je 6 eksplozivnih sredstava. 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za  veći dio Hercegovine i zapadne Bosne zbog udara vjetra između 50 i 70 km/h i očekivani količina padavina između 60 i 80 l/m2, dok je za područje grada Mostara na snazi Crveno upozorenje gdje su moguće padavine iznad 100 l/m2.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE