Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI    

Tuzlanski kanton        

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara u Mramoru, gdje je gorjela kuća, u Ćeškoj ulici gdje je gorio dimnjak, te 4 tehničke intervencije.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju u 12:35 sati, u mjestu Bikodže, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

Opčina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Gornji Rainci u 10:40 sati, gdje je gorjela kuća (jedna osoba odvežena u hitnu zbog trovanja dimom) i u mjestu Prnjavor gdje je gorio dimnjak.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u 19:30 sati, u  mjestu Stahovica, gdje je izgorjelo 5 plastova sijena. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije i to:

– od 11:35 do 12:40 sati, na magistralnom putu M-a 120 Mostar-Čitluk (Kobilovača),  gdje se zapalijo motor od autobusa. Povrijeđnih lica nije bilo.

– od 21:15 do 21:35 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je gorio dimnjak.

 

SNJEŽNE PADAVINE 

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 77, Ivan Sedlo 30, Han Pijesak 24, Čemerno i Livno 17, Bugojno 14, Gradačac i Sokolac 13, Jajce i Mrkonjić Grad 11, Sanski Most i Tuzla 9, Banja Luka i Sarajevo 7, Rudo 3. 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Općina Jablanica. U cilju poboljšanja uslova odvijanja saobraćaja vozila i pješaka, prethodnog dana je vršeno čišćenje lokalnih puteva i gradskih ulica. Čišćenje je vršeno na platou Risovac, te na lokalnim putevima u MZ Glogošnica. U gradskom području radilo se na proširenju saobraćajnica, ćišćenju parkinga, popravci kanalizacije i odvozu nagomilanih naslaga smeća.

Jablanički vatrogasci su vršili uklanjanje visećeg stabla na lokalitetu Podstijenja. 

Zeničko-dobojski kanton    

 Grad Zenica. Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica. Na ovoj dionici zbog magle koja se spusti u večernjim satima dolazi do formiranja kilometarskih kolona, usljed čega se saobraćaj odvija jako usporeno.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE