Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća,  imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 00:05 do 01:20 sati, u mjestu Izačić, gdje je gorio krov od vikendice. Požar  su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara ugradbene lampe u stanu, na lokalitetu Kalibunar.

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, na privatnom stambenom objektu, na lokalitetu Gradske zone.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara zapaljene plinske boce u drvenoj  kućici na Trgu Slobode, u Tuzli. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brnkičani, gdje je gorio dimnjak privatnog stambenog objekta. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara, u 21:10 sati, na stambenom objektu (kuća). Došlo do požara u podrumskim prostorijama, gdje su se zapalile odložene stare gume. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta. U požaru jedno lice je upućeno u službu hitne pomoći, zbog udisanja dima.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju devastiranog objekta, te jednu na gašenju el. instalacija,

 

SNJEŽNE PADAVINE 

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Banja Luka   10; Bihać   11; Bijeljina   14; Bjelašnica   77; Bosanski Novi  3; Bugojno   22; Čemerno   27; Doboj  1o; Gacko  2; Gradačac i Han Pijesak   26; Ivan Sedlo   40; Jajce   13; Livno   24; Mrkonjić Grad   15; Prijedor   3; Rudo   5; Sanski Most   11; Sokolac   13; Srebrenica   12; Tuzla   15; Zenica   14; Zvornik   6.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Na području općine Jablanica, radilo se na raščišćavanju lokalnih puteva  od snijega i leda,radovi se nastavljaju i danas u skladu sa prioritetima i situacijom na terenu.

Nastava je ponovno počela u osnovnoj školi „Suljo Čilić“ i srednjoj školi Jablanica ,a sa radom je počelo i dječije obdanište „Pčelica“.

 

Srednjobosanski kanton

Na području kantona otežano se prometuje na svim putnim pravcima.

 

 Kanton 10

Ceste su skliske, u jutarnjim satima u usjecima i zasjenjenim mjestima ima poledice, vidljivost smanjena u kotlinama i uz vodotoke na oko 50 metara, preporuča se vožnju prilagoditi uvjetima na cesti.

Magistralne i regionalne ceste su prohodne uz napomenu da na cesti Livno – Šujica se vozi opreznije zbog divljih konja.

U općini Bosansko Grahovo, još danas se čiste lokalne ceste.

Zimske službe vrše redovito ophodnju i posipanje cesta pijeskom i solju.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno na svim putnim pravcima bez zastoja.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo, odvija mokrom i klizavom kolovozu. Svi putni pravci su prohodni, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Na čišćenju saobraćajnica i na sprečavanju nastanka poledice na saobraćajnicama svih prioriteta angažovano je 40 specijalizovanih vozila i 110 radnika na ručnom čišćenju snijega.

 

Zapadnohercegovački kanton

Prometuje se po suhim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima.

Zbog nepovoljnih uslova za vožnju i dalje je obustavljen saobraćaj za vozila ukupne mase preko 3,5 t na dionici R-419 Rakitno – Blidinje.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA  – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građanina, da se u mjestu Duboka draga nalazi eksplozivno sredstvo, radi se o Mk-1.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE