Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 674 cm (pripremno stanje), jučer 679 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 521 cm (pripremno stanje), jučer 533 cm,

–   Orašje —————————————- 748 cm (pripremno stanje),  jučer 760 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,43 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,8 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u 07:00 sati,  iznosio je 61 cm, jučer 67 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati,  iznosio je 157 cm, jučer 167 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka i rječica na području Kantona su u opadanju.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju od 21:37 do 04:30 sati, u mjestu Rajak-Ćoralići, gdje je gorjela kuća. Požar je gasilo deset vatrogasaca sa tri vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornji Kamengrad, od 22:40 do 00:40 sati, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila, a pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bjelave, gdje je gorjela stara baraka.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju od 15:52 do 17:45 sati, u Donjoj Blatnici, gdje je gorio krov kuće. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasci DVD-e Novi Travnik, imali su intervenciju na lokalitetu Isakovići, gdje su gorjele stvari na tavanu privatne kuće. Požar je ugašen.

 

SNIJEŽNE PADAVINE

 

Zeničko-dobojski kanton

Slab snijeg ovoga jutra pada u centralnim i sjeveroistočnim krajevima, a na dionicama u višim predjelima mjestimično se i zadržava na putevima. Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice, a poseban oprez savjetuje se na dionicama u višim predjelima.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Slab  snijeg pada  u središnjim i sjeveroistočnim krajevima, ali se za sada ne zadržava na cesti.

 

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja, po mjestimično zaleđenim i klizavim kolovozima

 

Srednjobosanski kanton

Promet na području Kantona  odvija se nesmetano, uz napomenu da ima poledice na prometnicama.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE, ELEKTRIČNE I SAOBRAĆAJNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Jutros je uspješno provedena i realizovana akcija uklanjanja i uništavanja avio bombe SD 250, iz Drugog svjetskog rata, njemačke proizvodnje, bruto težine 250 kg, a koja sadrži 79 kg trotila, pronađena u ul. Žrtava srebrebičkog genocida, u gradu Bihaću, u MZ-e Ozimice I. Avio bomba je izmještena i uništena na poligonu za uništavanje NUS-a,  na lokalitetu Grabež. U akciji su pored uposlenika  FUCZ-e učestvali su i uposlenici Službe CZ-e grada Bihaća, te pripadnici MUP-a USK-a Policijska stanica Bihać.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

I danas deseti dan vrši se potraga za nestalim licem u znatno manjem obimu tj.sa smanjenim ljudskim kapacitetima na terenu. Dvije ekipe Federalne uprave civilne zaštite vrše potragu, od kojih je jedna na relaciji ušće Miljacke u Bosnu do Lašve, a druga od Lašve prema Maglaju i Doboju. Ekipe vrše pretragu „vrućih tačaka“ na kojima bi se tijelo moglo zadržati, brana, plavnih mjesta, te vrše i vizuelno osmatranje mostova.

U slučaju potrebe na raspolaganje će im se staviti i pripadnici Specijalne policijske jedinice ZE-DO kantona, ronilački tim. Trenutno na terenu se nalaze pripadnici KUCZ-e Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije, DVD-e Sarajevo sa oko 80 ljudi, koji vrše vizuelni pregled na relaciji Otoka do ušća Miljacke u Bosnu.

Sve ekipe koje se nalaze na terenu i koje su u pripravnosti u stalnom su kontakru sa Operativnim centrom FUCZ-e, odalkle se vrši koordinacija i upravljanje resursima na terenu.

 

Iako je izvršena do sada najopsežnija potraga u Bosni i Hercegovini za nestalim licem, ista nije dala rezultata, jer postoji mogućnost da je tijelo nestalog usljed velike vode otišlo prema rijeci Savi. Shodno tome, FUCZ-e obratila se Ministarstvu sigurnosti BiH, da shodno potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji o zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa obavijesti Državnu upravu zaštite i spašavanja Republike Hrvatske o nemilom događaju, a u cilju poduzimanja određenih aktivnosti, te međusobnom obavještavanju, jer je očekivati da se tijelo nađe u vodi ili na obali rijeke Save u Republici Hrvatskoj.

Nakon dobivanja obavijesti Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske dostavila je odgovor u kojem obavještava državu Bosnu i Hercegovinu da će dana 22.12.2017.godine, sa početkom u 10:00 sati, u potragu se uključiti članovi Hrvatske Gorske službe spašavanja iz stanica Vinkovci i Slavonski Brod sa 3 čamca i 10 članova posade, te da će vršiti potragu na potezu od Slavonskog Šamca, pa nizvodno rijekom Savom 50-ak kilometara.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm zbog mogućih jakih udara vjetra, od 40 do 60 km/h, na područjima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10., a zbog niskih temperatura do – 8 °C, za područja: Kantona 10., Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Zeničko-dobojskog  i Bosansko-podrinjskog kantona.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 88, Ivan Sedlo 14, Sokolac 8, Gacko 3.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE