Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 679 cm (pripremno stanje), jučer 685 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 533 cm (pripremno stanje), jučer 548 cm,

–   Orašje —————————————– 760 cm (pripremno stanje), jučer 774 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,50 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,30 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u 07:00 sati,  iznosio je 67 cm, jučer 77 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati,  iznosio je 167 cm, jučer 185 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B. Krupa, imala je intervenciju u vremenu od 07:00 do 10:00 sati, u mjestu Pištaline-Oraščani, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Pričinjena je veća materijalna šteta, a požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara na poslovnom objektu u Gradačcu, na zelenoj pijaci, požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i trave, opožarena površina je oko pola hektara, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju zapaljenih plastičnih gajbi. Požar je ugašen.

Općina Žepče.  Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Novo Naselje, u kotlovnici koja se nalazila u pomoćnom objektu, garaža. Požar je ugašen. Pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih nije bilo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju zapaljenih guma i kočionog sistema na autobusu, u mjestu Didaci, Turbe, požar je ugašen.

 

 

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

I danas deveti dan vrši se potraga za nestalim licem u znatno manjem obimu tj.sa smanjenim kapacitetima. Dvije ekipe Federalne uprave civilne zaštite vrše potragu, od kojih je jedna na relaciji ušće Miljacke u Bosnu do Lašve, a druga od Lašve prema Maglaju i Doboju. Ekipe vrše pretragu „vrućih tačaka“ na kojima bi se tijelo moglo zadržati, brana, plavnih mjesta, kao i vizuelno osmatranje mostova.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm zbog mogućih ekstremno niskih temperatura za područje cijele BiH.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE