Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.11.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 21.11.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1745 uzoraka, od čega je 247 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 57 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 16 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 505 osoba. Pozitivno je 365 osoba.

   

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona testirano 6531 osoba na COVID-19, od kojih je 2313  pozitivno  (2122 osoba je izliječeno, 116 osoba je preminulo), a aktivno je 75 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 21.11. 2021 godine,  nije bilo uzorkovanog materijala na COVID-19. Zaključno sa  21.11.2021 godine, aktivno je zaraženo 45 osoba, oporavljeno je 2323 osoba, a 98 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 21.11.2021.god. na COVID-19 testirane su četri osobe od čega je jedna pozitivna.

 

POPLAVE-VODOSTAJI (LP-2)

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. U toku jučerašnjeg dana nastavljeni su radovi na čišćenju i dezinfekciji individualnih stambenih objekata, na podjeli paketa hrane, vode i higijenskih potrepština stanovništvu na ugroženom području.

Komisije za procjenu šteta općine Ilidža zajedno sa još formirane tri stručne komisije na osnovu zaprimljenih zahtjeva vrše obilazak terena i procjenjuje štete.

Od Općinskih službi civilne zaštite Novi Grad, Ilijaš, Vogošća i Trnovo smo obavješteni da su njihove organizovane strukture civile zaštite u toku jučerašnjeg dana bile angažovane na otklanjanju i saniranju posljedica od poplava na ugroženim područjima.

 

POŽARI  (LP –  3)

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od od 13:20 do 13:50 sati u naselju Gornjem Zaliku, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara

od  11:20 do 13:10 sati u ulici Humskoj, gdje je gorio kontejner za otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Kozlovačke Čete, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije :

-u ulici Gorenjskoj, gdje je  gorjela  vikend kuća. Požar je ugašen.

-u ulici Krupska bb, gdje je gorio  dimnjak. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tišine, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četri manje intervencije : dvije na gašenju zapaljenog otpadnog materijala u kontejneru, na gašenju  automobila i jednu intervenciju na obezbjeđenju nogometne utakmice.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Bugojno imali su  intervenciju na gašenju požara u naselju Vesela-Kudrovci, gdje je gorjela sušara za sušenje šumskih plodova. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u ulici Aleja Konzula, gdje je gorio kotur od kablova za struju i otpad. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Večeriska, gdje je gorio krov kotlovnice. Požar je ugašen.

 

 O S T A L O

 

Potrage za nestalim osobama

 

Zeničko-dobojski kanton

I pored velikih napora za radnikom Turske kompanije Čengiz i  dalje se nastavlja potraga. U potrazi učestvuje tim KUCZ-e, ZDK-a, Gradske Službe civilne zaštite Zenica, jedinice za spašavanje  FUCZ, tim Odjela za javnu bezbjednost Brčko distirkta Bosne i Hercegovine, jednica za podršku MUP-a ZDK-a, te specijalni tim za spasavanje iz Turske.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR