Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.11.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 20.11.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2078 uzoraka, od čega su 334 pozitivna na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 124 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovana je 51 novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 487 osoba. Pozitivno je 366 osoba.

   

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona testirano 6531 osoba na COVID-19, od kojih je 2313  pozitivno  (2122 osoba je izliječeno, 116 osoba je preminulo), a aktivno je 75 osoba.

 

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. U toku jučerašnjeg dana nastavljeni su radovi na čišćenju i dezinfekciji individualnih stambenih objekata, te na podjeli paketa hrane, vode i higijenskih potrepština stanovništvu na ugroženom području. Komisije za procjenu šteta Općine Ilidža zajedno sa još formirane tri stručne komisije, na osnovu zaprimljenih zahtjeva, vrše obilazak terena i procjenjuje štete.

 

Od Općinskih službi civilne zaštite Novi Grad, Ilijaš, Vogošća i Trnovo smo obavješteni da su njihove organizovane strukture civile zaštite u toku jučerašnjeg dana bile angažovane na otklanjanju i saniranju posljedica od poplava na ugroženim područjima.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 12:20 sati u ulici Kralja Tvrtka, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u naselju Brezici. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri  manje intervencije na gašenju požara i to: tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u kući pojavio dim.

Osim toga imali su i dvije tehničke intervencije.

 

Potrage za nestalim osobama

 

Zeničko-dobojski kanton

I dalje se nastavlja potraga za radnikom Turske kompanije Čengiz. U potrazi učestvuje tim KUCZ-e, ZDK-a, Gradske Službe civilne zaštite Zenica, jedinice za spašavanje  FUCZ, tim Odjela za javnu bezbjednost Brčko distirkta Bosne i Hercegovine, jednica za podršku MUP-a ZDK-a, te specijalni tim za spasavanje iz Turske.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivane magle po kotlinama.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR