Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.10.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. TVJ-a Cazin je imala intervenciju od 16:51 do 17:14 sati u mjestu Ćuprija na zapaljenoj kotlovnici. Požar gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, a pričinjena je manja šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju, u vremenu od 14:25 do 15:10 sati, požar na objektu Baraci u ul. Braće Radića, gdje je gorio dimnjak.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na vađenju vozila iz  Rijeke Tinje, u naselju Bare kod Koprićkog mosta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 12:10 sati, od strane Policijske stanice Mostar Centar, pristigla je prijava o postojanju nepoznatog NUS-a  (1 kom.), u naselju Tekija, kod pošte.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Timovi FUCZ iz rijeke Bune u Blagaju kod Mostara izvadili artiljerijsku granatu

Nakon što je prethodno konstatovano da se ova granata može jedino izvaditi zaronom u vodu, angažiran je ronilački tim FUCZ i tim za UES Mostar-A. Vađenjem, ove neeksplodirane artiljerijske granate otklonjena je potencijalna opasnost koju je ona predstavljala za mještane Blagaja.

U petak (21.10.2016. godine) ronilački tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i tim za UES Mostar-A, iz korita rijeke Bune (ispod Lahine ćuprije, most za Malo polje), u Blagaju kod Mostara izvadili su neeksplodiranu artiljerijsku granatu koja je nedavno pronađena na ovom mjestu. Radilo se o artiljerijskoj granati, kalibra 122 mm, koja je zaostala iz prethodnog rata.

Granata se nalazila na dubini od oko 2 i po metra u samoj matici, u  dijelu rijeke Bune gdje je voda izuzetno brza i hladna što je dodatno otežalo vađenje. Kako bi opasnost koju je granata predstavljala za mještane Blagaja bila uklonjena, prema utvrđenom planu sredstvo je u kasnim prijepodnevnim satima uklonjeno (izvađeno) iz rijeke.

U toku operacije uklanjanja eksplozivnog sredstva saobraćaj je bio blokiran a mjesto na kome je provedena akcija obezbjeđivala je PS Mostar-Jug.

Sredstvo je transportovano i uskladišteno u magacinu za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava te će biti uništeno u skladu sa procedurama.

Ovo je prva samostalna akcija Federalne uprave civilne zaštite vađenja eksplozivnih sredstava iz vode.

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Jučer, u 13:30 sati, je prijavljen pronalazak većeg broja neeksplodiranih ubojnih sredstava. Radi se o 18 (osamnaest) granata nepoznatog kalibra koje su pronađene u krugu firme Cibos, na adresi Bosanski put br.215, općina Ilijaš. Informacija o pronađenim ubojnim sredstvima je prenesena Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. „B“ timovi za deminiranje FUCZ, Tuzla i Orašje nastavili su  proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ i „Duge njive 2“ u naselju Seljublje na području općine Kalesija.

VODOSNADBIJEVANJE

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, dostavila je vodu u MZ Cage, u bazen Bjelivoda, ukupno 16.000 litara pitke vode.

RADOVI NA ELEKTROMREŽI

Zeničko-dobojski kanton

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca, Podružnica“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 22.10.2016.(subota) i 23.10.2016.(nedjelja) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Dana 22.10.2016.(subota):PJD Zavidovići  DV 10 kV Dolina  Naselja: Kazići, GSM Blizna, Luke Rujnica, Gornje Jolde, Jolde, Mramorje, Mednik, Husići, Tursići i Horozovići, od 08:00 do 15:00 sati, PJD Tešanj  Trafo područje Žiže br.1106, od 09:00 do 15:00 sati

Dana 23.10.2016.(nedjelja): PJD Kakanj Trafo područje  Soliter 2 br.4124 – zgrada Soliter 2 i poslovni prostori na dijelu ulice Alije Izetbegovića, od 08:00 do 14:00 sati.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE