Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.06.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Uslijed obilnih kišnih padavina koje su pogodile područje Kantona Sarajevo dana, 21.06.2018. godine, u večernim satima, došlo je do plavljenja podrumskih prostorija stambene zgrade u Hadžićima, te začepljenja šahta. Angažovano je DVD Tarčin, koje je izvršilo ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija i prošišćenje šahta.

Na području Općine Ilidža došlo je do plavljenja podvožnjaka u Osjeku. Anažovano je DVD Ilidža koje je asistiralo u evakuciji dva lica čije je vozilo bilo zarobljeno isod navedenog podvožnjaka.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Dana 21.06.2018. godine, u vremenu od 16:30 do 19:00 sati,  jako nevrijeme uz obilne kišne padavine zahvatilo je istoćni dio općine Olovo. Vodostaj rijeke Stupćanice u vremenu do 19 sati narastao je oko +400 cm. Bujićni potoci poplavili su djelove naselja Olovo, Olovske Luke, Gurdiće, Duganđiće. Uništeni su mostovi u naseljima: Duganđići i Gurdići. Svi putevi na ovom podrućju su  oštećeni. Svi propusti i kanalizaciona mreža u pomenutim naseljima su začepljeni. U prekidu su putne komunikacije za naselja; Duganđići, Gurdići i Klis, odsjećeno je oko 200 stanovnika. Bujice su uništile zasade malina. Pomoć stanovništvu pružili su PVJOlovo, DVD Olovo, JKP Bioštica Olovo. Ekipe su na terenu i saniraju stanje. Zbog takve situacije na terenu u jutarros u 09:00 sati zasijedao je Općinski štab civilne zaštite općine  Olovo.

                                                                                                                             

POŽARI

Hercegovačkoneretvanski kanton

 Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara:

– od  09:50 do 10:35 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:20 do15:05 sati, u Bivoljem polju, gdje je gorjela trava i  nisko rastinje,

– od 14:10 do 15:30 sati, u Gabeli, gdje je gorjela štala.

 Unskosanski kanton

 Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara kuće u mjestu Seferagići. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

 ZAGAĐENJE ZRAKA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 21.06.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Lukavac dok se na lokalitetima Bukinje, Živinice i Mobilna:Doboj Istok nije mogao  ocijeniti.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana 21.06.2018. godine, po dojavi građana na lokalitetu prema selu Desani,  pronađena  je nagazna mina koju su preuzeli i uskladištili uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Od strane građana prijavljen pronalazak dvije ručne bombe u  naselju Bišće polje.

Općina Konjic. Od strane uposlenika  iz firme „Invest  group“ D.O.O. Konjic, prijavljen pronalazak granate u zemlji na dubini od cca 1m.

Prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja u općini Kalesija.

 Srednjo-bosanski kanton

Općina Novi Travnik. Prijavljen pronalazak dvije ručne bombe na lokalitetu Bučići.

Informacija o pronalsku eksplozivnih sredstava proslijedjena je uposlenicima Federalne

uprave civilne zaštite za UES.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za područje Hercegovačkoneretvanskog kantona, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Foča 38, Mostar 23, Bjelašnica 20, Sarajevo 9, Gacko 7, Zvornik 6, Bileća 5, Rudo 4, Bugojno i Jajce 1.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE