Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.06.2018.godine, do 10:00 sati

 

POPLAVE

 Kanton Sarajevo

Dana 22.06.2018.godine, uslijed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, u popodnevnim satima došlo je do pojave bujičnih voda, začepljenja šahtova i odvoda, što je prourokovalo plavljenje pojedinih podrumskih prostorija, garaža, kao i drugih prostorija, te saobraćajnica i to na slijedećim lokacijama:

–  Ul. Safeta Hadžića br.96. i ul. Adilbega Firdusa Čikma br. 35., u naselju Švrakino Selo, –  Općina Novi Grad, voda ušla u podrumske prostorije stambenih objekata i u garaže;

–  Ul. Hipodrum br. 116. i br. 45. u naselju Butmir, Općina Ilidža, voda u ušla u podrumske prostorije stambenih objekata i u garaže;

–  Ul. Krivajska br.1, u nasellju Pofalići, Općina Novo Sarajevo voda ušla u prostorije privatne zdravstvene ustanove „dr. Solaković“;

–  Ul. Braće Mulića br. 38., Općina Novi Grad, voda ušla u prostorije Službe za odnose sa strancima;

–  Ul. Aleja Bosne Srebrene bb, Općina Novi Grad, voda ušla u prostorije hotela „Emiran“;

–  Ul. Velikih drveta br. 1., Općina Novi Grad, voda ušla u prostorije „GRASA“;

–  U Ul. Ante Babića bb na raskrsnici preko puta doma zdravlja Saraj Polja vozilo zarobljeno u vodi;

–  Ul. Triglavska br. 4., Općina Novo Sarajevo voda ušla u poslovne prostorije firme „Motorex“;

–  Ul. Gabrielle Moreno Locatelli br. 21. u voda ušla u stambene prostorije;

–  Ul. Višegradska br. 24., Općina Novi Grad, voda i kanalizacija ušla u garažu i u dvorište;

–  Ul. Olimpijska br. 1., Općina Novi Grad, voda poplavila parking;

–  Ul. Valtera Perića br. 15., Općina Centar, voda ušla u podrumske prostorije Vrhovnog suda FBiH;

–  Ul. Branislava Nušića br. 158. a,b i c, Općina Novi Grad, voda ušla u garaže;

–  Na području Općine Hadžići, voda je poplavila sporedni put u ul. IX Brdske brigade i ul. Binježevo br. 47. voda prouzrokovala odron zemlje i pregradila potok.

–  Ul.Ante Babića bb (preko puta Euroherca), Općina Novi Grad voda se ulila u stambeni prostor.

–  U ulici Igmanska br.67, Općina Hadžići, došlo je do izlijevanja kanalzacije u dvorište privatnog stambenog objekta.

 

O svim navedenim informacijama Kantonalni operativni centar civilne zaštite, je po prijemu istih obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, po čijem su nalogu obavještene i općinske službe civilne zažtite, kojim je naloženo da u skladu sa svojim nadležnostima odmah preduzmu neophodne mjere na otklanjanju posljedica od kišnih padavina, a ako  im je potrebna pomoć od organizovanih snaga civilne zaštite Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, da istu zatraže preko Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite.

Na otklanjanju posljedica od kišnih padavina po naredbi direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, angažovani su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice koji su intervenisali na slijedećim lokacijama:

–  Ul. Braće Mulića br. 38., Općina Novi Grad, na ispumpavanju vode iz prostorija Službe za odnose sa strancima;

–  Ul. Krivajska br.1. u nasellju Pofalići, Općina Novo Sarajevo, na ispumpavanju vode iz prostorija privatne zdravstvene ustanove dr. Solaković;

–  Ul. Aleja Bosne Srebrene bb, Općina Novi Grad, na ispumpavanju vode iz prostorija hotela Emiran;

–  Ul. Velikih drveta br. 1., Općina Novi Grad,  na ispumpavanju vode iz prostorija „GRASA“;

–   U Ul. Ante Babića bb na raskrsnici preko puta doma zdravlja Saraj Polja učestvovali na izvlačenju vozila iz vode.

 

Od općinskih službi civilne zaštite smo primili slijedeće informacije:

–   Općinska služba civilne zaštite Centar, je angažovala DVD Bjelave, na ispumpavanju vode iz prostorija Vrhovnog suda FBIH koje se nalaze ul. Valtera Perića br. 15. Također, je bila pripremila jednu ekipu DVD Bjalave da pošalje na intervenciju u ul. Gabrielle Moreno Locatelli br. 21. ali im je od građana javljeno da nema potrebe za njihovom intervencijom.

–   Općinska služba civilne zaštite Novo Sarajevo, je poslala jednu ekipu civilne zaštite i nadležnog općinskog inspektora u ul. Krivajska br.1, u nasellju Pofalići gdje je voda bila ušla u prostorije privatne zdravstvene ustanove dr. Solaković. Problem na toj navedenoj adresi predstavlja klizište na toj lokaciji koje je aktivno više godina koje prouzrokuje pucanje i začepljenje vodovodne i kanalizacione mreže. Nadležni inspektor je napravio zapisnik i taj problem se treba riješiti u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo.

–  Općinska služba civilne zaštite Novi Grad, je na otklanjanju posljedica od kišnih padavina angažovala svoju Gorsku službu spašavanja i općinske strukture civilne zaštite Novi Grad na lokacijama: ul.  Ante Babića bb na raskrsnici preko puta doma zdravlja Saraj Polja  na izvlačenju vozila iz vode, ul. Safeta Hadžića br.96. i ul. Adilbega Firdusa Čikma br. 35. u naselju Švrakino Selo na ispumpavanju vode i preventivnom obilasku terena na području Općine Novi Grad.

–   Ekipa Općinke službe civilne zaštite Ilidža, je obišla sva ugrožena područja (ul. Put Famosa br. 20., ul. Lasičke Megare br. 24., ul. Sabita Užičanina br. 2., ul. Orlovača bb, ul. 13. Juli do broja 13. i ul. Hipodrum br. 116. i 45.) gdje je voda bila ušla u podrumske prostorije stambenih objekata i garaže, te  nanijela zemlju i druge otpadne materijale u odvodne kanale. Prema njihovoj procijeni nije bilo potrebe da se angažuju druge strukture zaštite i spašavanja. Ekipe civilne zaštite će i dalje nastaviti obilaziti ugrožena područja i ako bude potrebno preduzimati mjere na otklanjanju posljedica od  eventualno novih kišnih padavina.

–    Općinska služba civilne zaštite Hadžići, je angažovala DVD Tarčin na raščišćavanju odrona zemlje u ul. Binježevo br. 47. i ispumpavanju vode sa sporednog puta u ul. IX Brdske brigade.

 

Zeničko-dobojski kanton

 Općina Olovo. U toku dana 21.06.2018.godine, područje općine Olovo u 16,30 do 19,00 sati je bilo zahvaćeno jakim nevremenom (kiša i jak vjetar), gdje je došlo do začepljenja odvodnih kanala i kao i formiranje bujičnih voda u naseljim: Olovo, Olovske Luke, Gurdiće i Duganđiće. U mjestima Duganđići i Gurdići bujične vode su odnijele mostove.

U toku dana 22. i 23.06.2018.godine, nakon sjednice općinskog Štaba civilne zaštite, donešene su Odluke o hitnim mjerama sanacije na ovom području. Na osnovu izvještaja koji smo dobili od gosp. Avde Degirmendžića, šefa Službe civilne zaštite Olovo u kojem nas je informisao, da su napravljeni privremeni prijelazi za mjesta Gurdiće, Duganđiće i Klis, tako da je uspostavljena putna komunikacija za ova mjesta. Što se tiče ostalih putnih pravaca, oni su očišćeni i prohodni za saobraćanje. Takođe se vrši čišćenje propusta i kanalizacione mreže. U sanaciji nastalih šteta uključeni su PVJ Olovo, DVD Olovo, JKP Bioštica i druga pravna lica koja je angažovao općinski Štab civilne zaštite Olovo. Vodostaj rijeka u ovoj općini se stabilizovao i došlo je do pada istog. O svim novim informacijama o naprijed navedenom biti ćete blagovremeno obaviješteni

Općinski štab civilne zaštite Olovo, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, na dijelu općine Olovo, u Mjesnim zajednicama: Olovo, Olovske Luke, Duganđići, Gurdići i Petrovići, od 21.06.2018. godine, od 16:30 sati, do daljnjeg.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju zbog požara na trafostanici, u firmi „Žitoprerada“.

 

 SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Jutros u 04.15 sati, dogodila se prometna nesreća u Knešpolju, nalet osobnog vozila na pješaka, koji je smrtno stradao. Očevid je još u tijeku.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.06.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Lukavac dok se na lokalitetima Bukinje, Živinice i Mobilna:Doboj Istok, ne može ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja u općini Kalesija.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, radili su na završnim radovima uklanjanja deminerskog matrijala na zadatku „Trasa Marša mira – Nezuk“, na području općine Sapna.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Zeleni meteoalarm za područje F BiH, što ne zahtjeva posebno upozorenje.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Nevesinje 48,  Bihać 41, Sarajevo 33, Ivan Sedlo 32, Mostar 31, Bjelašnica 30, Sanski Most 26, Srebrenica 24, Gacko 21, Bosanski Novi i Prijedor 20, Jajce 18, Mrkonjić Grad 17, Rudo 16, Banja Luka, Bugojno i Sokolac 14, Zenica 12, Livno 10, Trebinje 8, Doboj 6, Han Pijesak 5, Tuzla 4, Bileća i Zvornik 3, Gradačac 2, Bijeljina 1.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE