Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          645 (pripremno stanje), jučer 667 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          493 (pripremno stanje), jučer 518 cm,

–   Orašje ——————————————         733 (pripremno stanje), jučer 759 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 53 cm, jučer 53 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu iznosi 162 cm, jučer 179 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07,00 sati bio je 199,12 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 21,40 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros je iznosio 187 cm, s trendom opadanja od 1 cm., (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 203 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

Kanton 10

Zbog kiše koja je intenzivno  padala proteklih dana na području Kantona 10, vodostaji jezera, rijeka i potoka su u porastu. Trenutno nema opasnosti od poplava.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, u mjestu Ružica.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, mjestu Husimovci.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 23:05 do 23:30 sati, u mjestu Čekrk, gdje je gorio automobil, te
  • od 00:05 do 00:25 sati, u ul. K. Tomislava, gdje je gorjelo drvo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, u gradskom području.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara, na pomoćnom objektu, u naselju Šerići, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanjj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj,  imala je intervenciju na gašenju  požara kuće, u ulici Osmana Džafića.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju u ulici Zlatnih Ljiljana, gdje je došlo do požara na privatnoj kući. Na objektu je pričinjena  manja materijalna šteta, dok povrijeđenih nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju elektro-instalacija u stanu, te intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 21.05.2019. godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Srebrenik, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Bosanski Petrovac. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode, korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Kanton 10

Tokom jučerašnjeg dana, dolazilo je do kratkotrajnih prekida u napajanju električnom energijom zbog grmljavine.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Sapna, da se u neposrednoj blizini stambenog objekta, nalazi minobacačka granata 60 mm., te od strane Općinske službe civilne zaštite Gračanica, o postojanju eksplozivnih sredstava, radi se o MB mini 120 mm. 1 komad, i MB mini 82 mm., 2 komada.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

I danas se nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom, koji je upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han. Pretragom cijelog potoka otklonjena je sumnja da se tijelo dječaka nalazi u potoku. Danas se nastavlja potraga na relaciji Zavidovići – Maglaj. Potragu dodatno otežava zamućena rijeka Bosna i nakupine smeća i otpadnog materijala na obalama rijeke. U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave civilne zaštite, SNIK „Atom“ Zavidovići, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, RK „Bosna“ Zenica, GSS Zavidovići, GSS Žepče, vatrogasci, lovci, rafting i kajak klubovi, porodica prijatelji i mještani. Mještani su vođeni obučenim spasiocima i pretraživat će svaki metar obale rijeke Bosne. Tokom potrage rijekom Bosnom nizvodno od Zavidovića vršit će se i potraga za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni, jer su pronađeni tragovi koji ukazuju na to.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja, za područje Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, zbog moguće grmljavine.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE