Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-          667 (pripremno stanje), jučer 686 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-          518 (pripremno stanje), jučer 539 cm,

–   Orašje ——————————————         759 (pripremno stanje), jučer 775 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 53 cm, jučer 55 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu iznosi 179 cm, jučer 192 cm (kritična tačka je 380 cm).

Općina Ključ. Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite načelnik općine Ključ donio je Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće izazvane poplavama za područje općine Ključ, koje je proglašeno dana 13.05.2019.godine.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,21 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

Općina Gradačac. Uslijed izlijevanja lokalnog vodotoka, rječice koja teče od kolektora u naselju Ledenice Gornje, došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta ukupne površine oko 27000 m2 koje je zasijano kukuruzom.

Ekipa Općinske službe civilne zaštite Gradačac će u toku dana obići navedenu lokaciju radi utvrđivanja stanja.

 

Kanton 10

Zbog kiše koja je intenzivno  padala proteklih dana na području Kantona 10, vodostaji jezera, rijeka i potoka su u porastu. Trenutno nema opasnosti od poplava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. U protekla 24 sata, operativni centar civilne zaštite Gradačac je zaprimio četiri prijave o pokretanju klizišta i to:

  • naselje Donji Lukavac, zaseok Čuste, klizište ugrožava jedan stambeni objekat,
  • naselje Donje Krečane, odron na putu u Krečanama Donjim i klizište koje ugrožava voćnjak,
  • naselje Zelinja Srednja, klizište koje ugrožava stambeni objekat i voćnjak,
  • ulica Bagdale, Gradačac, klizište na poljoprivrednom zemljištu (raktivacija klizišta).

Ekipa Općinske službe civilne zaštite Gradačac će u toku dana obići navedene lokacije radi utvrđivanja stvarnog stanja.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 15:30 sati, u Ul. kralja Tomislava, gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje  intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju elektro instalacija i jednu na gašenju stubišta u stambenoj zgradi.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu u Ulici Žrtava Srebrenice. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Srebreničkih Žrtava rata, gdje je gorjelo  vozilo, koje se zapalilo nakon saobraćajne nesreće. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u naselju Seoci, selo Zahići, gdje je gorjela stara kuća.  Požar je ugašen.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Voda sa izvorišta Kruščica i dalje nije za piće, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Gradačac da je u naselju Ledenice Donje pronađena ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf–Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Bistrička Rika pronađen jedan RPG.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općina Pale u FBIH. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina, da je u mjestu Kliski most, kanjon rijeke Prače, pronađen kumulativni tromblon.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su navedeno sredstvo uklonili i uskladištili na propisan način.

  

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

U toku današnjeg dana će se nastaviti potraga  za šestogodišnjim dječakom koji je  upao u nabujali Mračajski potok, u mjestu Begov Han. Pretragom cijelog potoka otklonjena je sumnja da se tijelo dječaka nalazi u potoku. Danas se nastavlja potraga na relaciji Zavidovići – Maglaj. Potragu dodatno otežava zamućena rijeka Bosna i nakupine smeća i otpadnog materijala na obalama rijeke. U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave civilne zaštite, SNIK „Atom“ Zavidovići, pripadnici Specijalne policije ZDK-a, RK „Bosna“ Zenica, GSS Zavidovići, GSS Žepče, vatrogasci, lovci, rafting i kajak klubovi, porodica, prijatelji i mještani. Mještani su vođeni obučenim spasiocima i pretraživat će svaki metar obale rijeke Bosne. Tokom potrage rijekom Bosnom nizvodno od Zavidovića vršit će se i potraga za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, za koga se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni, jer su pronađeni tragovi koji ukazuju na to.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage. 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE