Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 21./22.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Prema mjerenju jutros u 07:00 sati, vodostaj rijeke Une iznosi 80 cm. Kritična tačka je 100 cm.

Općina Sanski Most. Prema mjerenju jutros u 07:00 sati, vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu iznosi 193 cm. Kritična tačka je 380 cm.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju, duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 634 cm (pripremno stanje), juče 641 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 468 cm (pripremno stanje), juče 481 cm,

–   Orašje ——————————————712 cm (pripremno stanje), juče 723 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 198,88 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je nepromijenjen. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju, u mjestu Osredak, gdje je gorjela je trava. Požar gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima i potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Pristigla je prijava od strane Policijske stanice Sjever, u mjestu Salakovac, o postojanju NUS-a, radi se o ručnoj bombi. Obaviješten tim za Uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča. Dana 19.02.2016. godine, nakon dojave o pronalasku NUS-a, u mjestu Bogatac, A tim FUCZ-e je izašao na lice mjesta i tom prilikom su preuzeli minobacačku granatu 82 mm, koju su uredno uskladištili.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Prijava o postojanju NUS-a, u naselju Strane, radi se o tromblonu. Obaviješten tim za Uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

OSTALO

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I u dane vikenda je vršena potraga za nestalom osobom Mustajbegović Adinom iz Olova. Potraga je vršena na rijeci Krivaji vizuelnim osmatranjem, a u potrazi su učestvovali, dva pripadnika Općinske službe civilne zaštite, Kajak kanu klub Olovo 2, mještana, te patrola Policijske uprave Olovo. Potraga je vršena od Buka do Soluna. Na lokalitetu Crni Potok u vodi primjećen predmet koji asocira na torbicu nestalog. Angažovan je čamac i rafteri koji su pregledali mjesto na kom je predmet primjećen. Predmet nije nađen vjerovatno ga je voda odnijela pošto su mještani pokušali isti da dohvate sa obale motkama i kamenjem. Potraga nije dala rezultate. Također u toku današnjeg dana će se vršiti potraga za nestalim vizuelnim pregledom.

Okupljanje radnika „Krivaja-Mobel“

Općina Zavidovići. Iz općinskog Operativnog centra civilne zaštite Zavidovići, obavještavaju da je za danas, 22.02.2016.godine u 07:00 sati, zakazano novo okupljanje radnika „Krivaja-Mobel“ Zavidovići, ispred kapije preduzeća u Radničkoj ulici.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE