Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Prema mjerenju jutros u 07:00 sati, vodostaj rijeke Une iznosi 87 cm. Kritična tačka je 100 cm.

Općina Sanski Most. Prema mjerenju jutros u 07:00 sati, vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu iznosi 209 cm. Kritična tačka je 380 cm.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 641 cm (pripremno stanje), juče 643 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 481 cm (pripremno stanje), juče 484 cm,

–   Orašje ——————————————723 cm (pripremno stanje), juče 722 cm.

 

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju na gašenju krova kuće u ulici Enesa Bičića br.22 (Zabrđe). Požar je izbio u 11:18 sati. Intervencijom 8 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila, požar je potpuno ugašen u 12:20 sati. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u kotlovnici u ul. 16 Muslimanske.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 20:05 do 21:18 sati, u ulici Ljutočkih gazija, gdje je došlo do požara u jednoj prostoriji stambenog objekta. Pričinjena je veća materijalna šteta, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

– od 19:25 do 20:35 sati, u ulici Hasan-bega Bišćevića, gdje je došlo do požara na putničkom motornom vozilu. Pričinjena je veća materijalna šteta, požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

 

Osim navedenih požara, Vatrogasne jedinice na području Federacije BiH su imale više manjih intervencija na gašenju dimnjaka i otpadnog materijala.

  

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima i potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog izgradnje glavnih kanalizacionih kolektora i rekonstrukcije glavnog tranzitnog cjevovoda, u naseljima: Blagaj, Gnojnice, Kočine, Dračevice, Bruci, Masline i Gorica, vodoopskrba će biti otežana u periodu od 19.02. do 22.02. 2016. godine.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je, od strane Policijske stanice Stari Grad, informaciju o pronalasku pet neeksplodiranih ručnih granata, koje su donesene u prostorije ove policijske stanice. Granate su preuzeli pripadnici KDZ MUP-a Kantona Sarajevo, do dolaska Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE