Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu, u naselju Tupkovići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u Kalesiji. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju od 13:55 do 18:05 sati, na gašenju potkrovlja i krovne konstrukcije, u naselju Pobarnik. Intervenisalo je deset vatrogasaca s tri vatrogasna vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije i to:  dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju elektro-stuba.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:00 do 14:45 sati, u Rodoču (Kolonija), gdje je gorjelo rastinje,

– od 16:20 do 17:40 sati, na Vilinom Polju (planina Čabulja), gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar još nije u potpunosti ugašen zbog nepristupačnosti terena.

– od 20:00 do 21:05 sati, u Lakševinama, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara

od 16:20 do 17:05 sati, u Adi, gdje je gorio otpad i nisko rastinje,

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 12:10 do 13:00 sati, u Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na lokaciji „Trg Zlatnih Ljiljana“.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara od 22:52 do 23:30 sati, u mjestu Studenci, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući. Nije bilo veće materijalne štete.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:15 do 16:00 sati, na Lisinama, požar otvorenog prostora. Opožareno je oko 1.ha

trave i niskog rastinja. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

– od 16:10 do 17:35 sati, na Bošnjakovom brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju tende, u naselju Crkvice. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju elektroinstalacija, na stambenom objektu, u naselju Lužnica.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u ul. 4 juli.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 21.01.2020.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 21.01.2020 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, Bukinje, nije mogao ocijeniti.

 

Kanton Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je jučer, na vanrednoj sjednici, donijela odluku o ukidanju epizode „Upozorenje“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Ovakvu odluku Vlada je donijela na osnovu činjenica da se od ponedjeljka bilježi kontinuiran pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti mogle opet porasti.

Iz ovog razloga, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka je odlučilo da na snazi ostaje epizoda „Pripravnost“.

 

 

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Kalesija i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava i 90 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za područje Tuzlanskog i Sarajevskog kantona zbog magle po kotlinama.

 

 

    OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE