Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka na lokacijama Moluhe i Gornja Tuzla.

 

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Poljice, gdje je gorio pomoćni objekat,

– u MZ-e Hrasno, gdje je gorio stambeni objekat, te

– u MZ-e Poljice, gdje je gorio stambeni objekat.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila i tri na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:50 do 19:00 sati, na Sretnicama, gdje je gorjela trava i rastinje, te

– od 01:40 do 02:10 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorio stan.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:00 do 14:40 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 18:10 do 19:20 sati, u Podgredom, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od  17:12 do 18:10 sati,u naselju Pokojište, gdje je gorjela  trava.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:30 do 17:20 sati, u mjestu Barake, gdje je gorio pomoćni objekat (ljetna kuhinja), te

– od 18:58 do 19:30 sati, u ul. Džemala Bijedića, gdje je došlo do zapaljenja motornog putničkog vozila.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 20:00 sati, u Tribistovu, gdje je gorjela suha trava. Opožareno je oko 4.000 m². Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana, 20.01.2020.godine, VD-e Livno imalo je intervenciju od 19:15 do 00:50 sati, u ul. Kraljice Katarine, gdje je gorjela napuštena kuća. Požar su gasila 2 vatrogasca s vozilom.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 20.01.2020.godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima: Skver, Bukinje, Mobilna, dok je na lokalitetima BKC-e i Lukavac, odgovarao je kvalitetu čistog zraka, a na lokalitetu Živinice, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Novi Grad Sarajevo, Kladanj i Stolac, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE