Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju stambenog objekta u naselju Džinić Mahala, te dvije intervencije na gašenju dimnjaka u ul Mikelje Tešića.

Općina Teočak. Dobrovoljno vatrogasno društvo Teočak imalo je intervenciju na gašenju požara u naselju Centar, gdje je gorjela kuća.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju drvene šupe u naselju Čiriš, te jednu intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu u naselju Rijeka.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju smeća u devastiranom objektu, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i  jednu na gašenju veš-mašine u stanu.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 01:40 sati vatrogasna jedinica je na požarištu na planini Čabulji (Vilino polje). Gori trava i nisko rastinje na nepristupačnom terenu,

– od 08:40 do 09:30 sati, u Vrapčićima gorio otpad,

– od 21:20 do 21:40 sati, u Zaliku gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine  imala je intervenciju na gašenju požara  od 16:10 do 16:35 sati na deponiji Adi, gdje je gorjelo smeće.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:43 do 15:30 sati iznad puta za Krstac prema Križu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju u ulici 511. Sl.br.br. gdje je u stambenom objektu, zbog pritiska, došlo do izbijanja dima iz peći na pelet.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala jednu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Šipovik, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na izvlačenju povrijeđenih u saobraćajnoj nezgodi, na magistralnom putu M-6, u mjestu Pocrte, u kojoj su tri osobe zadobile povrede i u kojoj je pričinjena veća materijalna šteta. Na intervenciji su bila tri vatrogasca sa vozilom i kliještima za siječenje lima.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 22.01.2020.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 22.01.2020 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice i BKC-a.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Kalesija i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su tri eksplozivna sredstva.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE