Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.10.2016. godine, do 10:00 sati

UČEŠĆE TIMA FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE NA VJEŽBI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Tim Federalne uprave civilne zaštite za spašavanje na vodi uz pomoć čamaca, koji je u sastavu Tima Bosne i Hercegovine, učestvovao je na vježbi pod nazivom “IPA FLOODS CRO-2016”, u periodu od 18.-21.10.2016 godine, gdje je  iskazao  obučenost i spremnost u realizaciji svih postavljenih scenarija vježbe. Povratak Tima očekuje se u večernjim satima dana, 21.10.2016. godine.

KLIZANJE TLA

Općina Gradačac. Općinskoj službi civilne zaštite Gradačac prijavljeno je klizište u naselju Zelinja Donja, koje ugrožava jedan stambeni objekat.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je informaciju o pronalasku NUS-a,  na lokaciji Pogledine (Misoča) –općina  Ilijaš. O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Srednjo-bosanski kanton

U protekla 24 sata, Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

Općina Busovača. Na lokalitetima: Kazneno popravnog zavoda, Milavice, G.Rovna i Kovačevac, prijavljen je pronalazak nepoznatog NUS-a, a na lokalitetu Hrasno, prijavljen je pronalazak ručne bombe. O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. „B“ timovi za deminiranje Tuzla i Orašje, nastavili su proces deminiranja na zadatku „Duge njive“ u naselju Seljublje.

VODOSNADBIJEVANJE I OŠTEĆENJE INSTALACIJA 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. Usljed nedostatka pitke vode, DVD „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u:  MZ-e Ahmići i Bukve, a DVD „ Vitez“ vrši odvoz za MZ-u Dubravica naselje  – Tolovići.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Od policijske uprave Općine Grude, zaprimljena je informacija o nestanku maloljetne osobe iz Gruda (rođene 2002 god.). Angažovana je ekipa GSS-a Široki Brijeg, te je navedenu osobu pronašla, na putu Grude-Posušje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE