Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:10 do 12:35 sati, u ulici Blajburških Žrtava gorio otpad,

– od 16:50 do 17:15 sati, u Starom  gradu (Kapetanovina) gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 09:35 do 10:00 sati, u Čeljevu gorio biljni otpad,

– od 09:35 do 10:10 sati, u Gnjilištima gorjela trava,

– od 19:51 do 20:30sati, u Grabovinama gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:33 do 21:10 sati, u Čeljevu gorjelo smeće i okolno rastinje.

Općina Neum. I dalje je aktivan požar na planini Žaba na nepristupačnom terenu. Nisu ugroženi ljudi i materijalna dobra. Vatrogasci nadziru požar.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:00 do 14:15 sati, u Dobrom selu gorjela trava i nisko rastinje.

– od 19:35 do 20:40 sati, u Služnju gorjela smreka, trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:00 do 14:00 sati, u mjestu Višnjica, gdje je vršeno kontrolisano paljenje suhe trave na površini od oko 5.000 m2.  Na intervenciji su bila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 21:30 do 22:30 sati, u mjestu Ledinac, gdje je gorjela suha  trava na površini od oko 2.000 m2.  Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:45 do 14:50 sati, u mjestu Grab, gdje je gorjela divlja deponija otpada i niskog rastinja na površini od oko 15.000 m2.  Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila,

– od 19:45 do 20:30 sati, u mjestu G.Vrelo, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m2.  Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje  intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju trave i niskog rastinja i jednu na gašenju papira u haustoru.

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 18:00 sati, u polju  između Žirovića i Lubunčića, gdje je gorjela trava, a vatra se proširila i na planinu te zahvatila grmlje i nisko rastinje. U gašenju požara pomoć su pružili i vatrogasci Vatrogasnog društva „Sv. Ana“ iz Lištana. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad GračanicaVatrogasna jedinica Grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Lameši, naselje Golaći, gdje su gorjele bale sijena. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad SrebrenikVatrogasna jedinica Grada Srebrenikimala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornji Srebrenik, gdje je gorio privatni stambeni objekat. Požar je lokaliziran i ugašen.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općina Foča u FBiH. U naselju Odžak u MZ Ustikolina došlo je do manjeg požara u kom je gorjelo nisko rastinje na površini od oko 150 m². Služba civilne zaštite Općine Foča FBIH je organizirala gašenje. Požar je ugašen, nije pričinjena materijalna šteta.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Lukavac, Jablanica, Bihać, Kreševo i Grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava izvršili su uklanjanje pet eksplozivnih sredstva, tri okvira za AP i šesnaest komada municije kalibra 7.62 mm. Pored navedenog, na području općine Lukavac jedno eksplozivno sredstvo je uništeno na licu mjesta.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje mogu iznositi do 37°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE