Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara na Brigu od 14:10 do 15:00 sati, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zagorje od 18:30 do 20:30 sati,  gdje je gorjela hrastova šuma i trava.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:05 do 12:05 sati, u ul. Hamida Vuka, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 08:15 do 08:50 sati,u Dračevu, gdje je  gorjela trava i rastinje,

– od 12:00 do 12:30 sati,u Strugama, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:50 do 13:20 sati,u Gabela polju, gdje je  uz prometnicu gorjela trava,

– od 18:20 do 19:00 sati,na Bivolje Brdu, gdje je  gorio otpad i šuma.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intevencije na gašenju požara, i to:

– od 09:20 do 11:00 sati, u Gornjem Velikom Ograđeniku, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:00 do 18:30 sati, u podnožju brda Crnica, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intevencije na gašenju požara, i to:

– požar na planini Žaba kod sela Dobrovo je lokaliziran, vatrogasci rade na saniranju rubnih dijelova požara,

– od 00:30 do 01:40 sati, u ulici Ruđera Boškovića, gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na području Lašvanske petlje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju na gašenju požara na krovu kuće u ulici Marka Marulića. Dojava o požaru zaprimljena je u noći u 01:18 sati. Požar je lokalizovan u 02:10 sati. U gašenju požara je učestvovalo devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na jedanaest lokacija na području općina Bugojno, Ilidža, Busovača, Kiseljak, Novi Grad, Konjic, Vogošća i gradova Tuzle i Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 34 eksploziivna sredstava, 200 komada pirotehničkih sredstava, 6 metaka kalibra 12.7mm, 1 metak kalibra 14.5mm, 65 komada sitne municije i detonirajući štapin od 5m.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih temperatura zraka od 30 do 36 °C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE