Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.01.2016. godine, do 10:00 sati

POTRES – ZEMLJOTRES

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 20.01.2016. godine, u 17:39 sati, područje Mostara pogodio je zemljotres jačine 3,8 stupnjeva prema Richteru. Epicentar mu je bio 15-ak kilometara južno od Mostara, kod mjesta Hodbina, na dubini od 20 km. Potres nije izazvao materijalnu štetu, a najviše se osjetio na području Mostara, Nevesinja, Stoca, Čapljine i Čitluka kao i na području Zapadno-hercegovačkog kantona.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Za dan 21.01.2016. godine, od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdat je „ŽUTI I NARANDŽASTI“ meteo alarm za područje Bosne i Hercegovine. Najniža temperatura zraka između -12 i -8 °C.

 

POŽARI

Vatrogasne jedinice na teritoriji FBiH imale su više manjih intervencija na gašenju dimnjaka i otpada.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara je u mjestu Jasenica gasila požar trave.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica Čapljina je u mjestu Sjekosi, ­Dubravica, gasila požar u kojem je gorjelo nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica Stolac je u periodu od 17:50 do 19:50 sati, na lokalitetu Stolovi, gasila požar trave i niskog rastinja. U požaru je izgorjelo 1 ha trave i niskog rastinja.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać je jutros od 03:00 do 05:20 sati, u ulici Vazduhoplovne grupe, gasila požar na ugostiteljskom objektu Irish Pub. Požar je gasilo sedam vatrogasaca sa četiri vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta na objektu.

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za 20.01.2016. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC i Bukinje. Na lokalitetima mobilna: Banovići, Cerik i Lukavac nije bilo moguće izmjeriti kvalitet zraka.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE