Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik je imala intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u naselju Ježinac. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara i to:

    od 14,45 do 15,05 sati u Nerezima, gorila trava i rastinje.

       od 15,25 do 15,40 sati na Poligonu, gorila trava.

 

Unskosanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinicagrada Bihaća imala je intervenciju na zapaljenom elektro stubu u naselju Sokolac.

 

SNJEŽNE PADAVINE, NISKE TEMPERATURE, JAKI MRAZEVI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog radova u Mostaru (raskrsnica kod Franjevačke crkve) saobraćaj se odvija usporeno. Vozači se mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Zbog radova obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (ulica Maršala Tita). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar. Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova očekivati je na M-16.2 Jablanica-Prozor. Nivo upozorenja meteoalarma je NARANDŽASTO (najniže temperature zraka u Mostaru između -6 0C i -1oC).

Srednjo-bosanski kanton

Na putevima u Srednjobosanskom kantonu saobraća se bez dužih zastoja. U jutarnjim satima izražena je poledica, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Putni pravac Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, promet se odvija usporeno. Temperatura zraka u jutarnjim satima iznosila je od -13 0Cdo -15 º C .

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu maršala Tita, saobraća se jednom trakom.

Ostali magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja.

 

Kanton Sarajevo

Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Mehe Porobića (od raskrsnice sa ulicom Oteška do raskrsnice sa ulicom Bare kod Stupa), a vozila saobraćaju alternativnim pravcem. 

Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici Skenderija.

  Prema podacima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Sarajevu je jutros u 08:00 sati, temperatura u Sarajevu je iznosila -100C.

 

Tuzlanski kanton

Na putnom pravcu M-4 – Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona, saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog izrazito niskih temperatura moguća je mjestimična poledica. Grad Zenica, i dalje zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Temperatura zraka u Gradu Zenici je   – 13 0C , a na području Kantona od – 16 0C do – 10 0C.

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za 19.01.2016. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Banovići nije bilo moguće izmeriti kvaltet zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Iz PS Stolac prijavljeno postojanje tromblonskih mina – 3 komada, u mjestu Krajšina bb u općini Stolac.

Grad Mostar. Iz PU Mostar stigla je prijava o postojanju ručne bombe – 1 komad, u ulici Mile Budaka.

O prispjelim prijavama izviješten vođa tima za uništavanje NUS-a Mostar “A“ i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE