Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.01.2016. godine, do 10:00 sati

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za dan 20.01. od 00:00 do 20.01.2016.godine, do 11:00 sati, vezano za niske temperature zraka za područje cijele Bosne i Hercegovine. Najniže temperature zraka kretaće se većinom između -14 i -8°C, te na jugu zemlje od -6 do -4°C.

 

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara, koji je izbio na stambenom objektu-kući, u naselju Cage.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 19.01.2016. godine, u naselju Hubjeri, došlo je do pojave požara na porodičnoj kući. U 05,15 sati, dva vatrogasna vozila i četiri vatrogasca izašli su na lice mjesta, gdje su pristupili akciji gašenja požara. Prema informacijama sa terena, požar je ugašen oko 07,30 sati. U požaru je izorio krov kao i dio stambenih prostorija kuće. Uzrok požara, kao i nastalu štetu, utvrdit će nadležni organi.    

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina.  Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

–  u Trebižatu, gorjela trava i nisko rastinje,

– u Zvirovićima, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor/Rama. Dana 18.01.2916 godine, u 24,00 sati, dojava o požaru u selu Varvara, gdje je gorila štala. Na lice mjesta izašli vatrogasci DVD Prozor/Rama, te ugasili požar. Istraga je u toku.

Općina Jablanica. U mjestu Poda, Donja Jablanica, vatrogasna jedinica gasila je požar niskog rastinja i trave.

 

SNJEŽNE PADAVINE, NISKE TEMPERATURE, JAKI MRAZEVI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog niskih jutarnjih temperatura mjestimično je bilo poledice.

Kanton 10.

Na području Kantona 10., saobraćaj se odvija otežano u jutarnjim satima na prijevojima zbog leda i ugaženog snijega, te jakog vjetra na putnim pravcima Livno- Glamoč, Livno – Kupres, te Livno – Tomislavgrad. Ekipe zimske službe redovno vrše čišćenje i posipanje saobraćajnica.

Temperatura zraka jutros u Kupresu, iznosila je -20°C.

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za porstorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 18.01.2016 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, Cerik i Mobilna Banovići, dok je kvalitet zraka odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje i Lukavac.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale/Prača. Dana,18.01.2016.godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u mjestu Kliski most, MZ-e Hrenovica, općina Pale/Prača, Federacija BiH, tim „A“ Goražde/FUCZ-e izašao je na lice mjesta, gdje su preuzeli projektil RPG jedan komad, koji su uskladištili.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE