Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.01.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Vodostaji rijeka na području Federacije BiH su u normalnim okvirima.

 

POŽARI

Na području Federacije BiH vatrogasne jedinice imale su više manjih tehničkih intervencija.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na privatnom stambenom objektu u naselju Pasci. Požari je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac, imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u naselju Bikodže. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. U protekla 24 sata vatrogasna jedinica intervenisala je na Hutovu Blatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

SNJEŽNE PADAVINE, NISKE TEMPERATURE, JAKI MRAZEVI

Zeničko-dobojski kanton

Snijeg koji je padao ili ponegdje još pada, slabijeg je inteziteta i nije donio veće poteškoće u odvijanju saobraćaja. Zbog niskih temperatura formira se poledica, naročito u zasjenjenim predjelima na prilazima mostovima i tunelima. U višim i visokim predjelima nailazi se na led i ugaženi snijeg, što vozačima teških motornih vozila dodatno predstavlja problem. Zabilježen je i jači vjetar, za sada nema informacija o eventualno pričinjenoj materijalnoj šteti.

Kanton Sarajevo

Zbog najavljenih niskih temperatura i obilnih padavina, Služba za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine, JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, izradila je „Preporuke za ponašanje u ekstremnim vremenskim uvjetima“. Preporuke su postavljene na web stranicu Zavoda, iste će biti distribuirane stanovništvu Kantona Sarajevo.

Prema podacima iz KJKP Rad, sve saobraćajnice na području četiri gradske općine, za koje je ovo preduzeće zaduženo, su očišćene i prohodne su. Na terenu su 42 vozila koja rade na posipanju saobraćajnica sa soli, da nebi došlo do poledice na istim. Trenutno 120 radnika radi na ručnom čišćenju pločnika, mostova i stubišta.

Prema podacima iz općinskih operativnih centara civilne zaštite, iz općina koje ne pripadaju Gradu Sarajevo, sve lokalne saobraćajnice su prohodne.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Nakon dojave građana o pronalasku NUS-a, u mjestu Gradina, MZ Osanica, A tim FUCZ-e je izašao na lice mjesta i preuzeo minobacačku granatu 120 mm, koju su uredno uskladištili.

Federalna uprava civilne zaštite

Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, na poligonu za uništavanje Radovan u općini Gornji Vakuf/Uskoplje, uništio je opasna eksplozivna sredstva, koja su prikupljena tokom prošle godine kroz redovne aktivnosti tima FUCZ, “Busovača A“, u općinama Travnik i Gornji Vakuf/Uskoplje.

Zadatak je obavljen uz podršku pripadnika PU Gornji Vakuf/Uskoplje i Marinka Bošnjaka, koordinatora za deminiranje Općinske službe civilne zaštite.
Pronađeno je oko 100 komada eksplozivnih sredstava: protupješadijskih, minobacačkih i tromblonskih mina, kasetnih i ručnih bombi, te raznih vrsta eksploziva, upaljača i improvizovanih minsko-eksplozivnih sredstava.

Eksplozivna sredstva su uz primjenu sigurnosnih procedura, bila privremeno uklonjena i odložena u namjenske magacine do samog uništenja.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE