Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.12.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju napuštenog devastiranog objekta, jedna na gašenju niskog rastinja, jedna na gašenju otpada na gradskoj deponiji, jedna na gašenju zapaljenih elektro instalacija.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu, u ulici A. Herljevića. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu, u naselju Puračić. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • na lokalitetu Bistrica, gdje je gorio dimnjak,
  • na lokalitetu gradskog područja gdje je gorio kontejner.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 19.12.2019. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac i Živinice dok je na lokalitetu Mobilna: Doboj Istok odgovarao kvalitetu čistog zraka. Na lokalitetima Skver i Bukinje nije bilo moguće ocijeniti kvaltet zraka.

 

Kanton Sarajevo

Zbog pogoršanja zagađenosti zraka, dana 19.12.2019. godine Vlada Kantona Sarajevo je na  52. sjednici proglasila epizodu „Upozorenje“ za sve zone Kantona na kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka. Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona za jučerašnji dan na stanicama Otoka bilježe prekoračenja prosječnih dnevnih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje epizode ¨Upozorenje¨ – 150 µg/m3. Takođe je zabilježeno prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti za azotne okside – NO2 (85µg/m3). 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje za Unsko-sanski kanton zbog mogučih udara vjetra od 45 do 60 km/h.

 

 

 

 

 

               OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE