Deminiranjem lokacije u Gornjoj Rovni kod Busovače mine nisu više opasnost za lokalno stanovništvo

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je šest komada NUS-a (neeksplodirana ubojna sredstva) i pet mina. Predmetna lokacija Gornja Rovna – Donja Rovna nalazi se u naselju Gornja Rovna, u čijoj su neposrednoj blizini stambeni objekti u kojima živi lokalno stanovništvo, kao i lokalni putevi koji se intenzivno koriste za prilaz naselju. Otklanjanjem ove minske opasnosti omogućeno je sigurno kretanje lokalnog stanovništva i korištenje predmetne lokacije za snabdijevanje ogrevnim drvetom a obzirom da u naseljenim kućama žive i djeca, čišćenjem ove lokacije obezbijeđeno im je bezbrižnije djetinjstvo bez straha da će se u igri naći u minskom polju.

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Busovača B” tehničkim izviđanjem očistio je 18.792 m2 sumnjive površine na lokaciji Gornja Rovna – Donja Rovna, sedam kilometara zapadno od Busovače.

Od ukupne površine predmetnog zadatka manuelnom metodom tehničkog izviđanja deminirano je 18 192 m2, a čišćenjem oko pronađenih mina manuelnom metodom deminirano je 600 m2.

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je šest komada NUS-a i pet mina.

Predmetna lokacija Gornja Rovna – Donja Rovna nalazi se u naselju Gornja Rovna, u čijoj blizini su stambeni objekti u kojima živi lokalno stanovništvo, kao i lokalni putevi koji se intenzivno koriste za prilaz naselju.

Otklanjanjem ove minske opasnosti omogućeno je sigurno kretanje lokalnog stanovništva i korištenje predmetne lokacije za snabdijevanje ogrevnim drvetom a obzirom da u naseljenim kućama žive i djeca, čišćenjem ove lokacije obezbijeđeno im je bezbrižnije djetinjstvo bez straha da će se u igri naći u minskom polju. Fotografija dvogodišnjeg Muhameda Muhića kako se igra pored minskog polja ispod znaka minske opasnosti i čija je porodična kuća najbliža deminiranoj površini, sada je samo ružno sjećanje.