Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.12.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Biljani, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na sapiranju ceste poslije saobraćajne nezgode u mjestu Barake.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju u ulici Jevrejska T10, gdje su imali intervenciju na otvaranju vrata stana, kako bi se pružila pomoć starijoj osobi, uz asistiranje uposlenika Hitne pomoći Zenica.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 18.12.2019. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, a na lokalitetima BKC, Lukavac i Mobilna: D.Istok odgovarao je kvalitetu čistog zraka. Na lokalitetima Skver i Bukinje nije bilo moguće ocijeniti kvaltet zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Sanski Most i Hadžići timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE