Potpisivanjem Ugovora o donaciji POEK tim FUCZ i zvanično dobio dva nova psa za otkrivanje mina

Ova donacija je realizirana preko ITF Enhancing Human Security a, osim pasa, uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče i opremu za terenski rad i transport pasa. Obuku je provodilo Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC). Oba tima (pas i vodič) uspješno su položili testiranje iz prvog pokušaja i akreditirani su u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja. Prilikom posjete Elise Becker, potpredsjednice za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), izložena je i donirana oprema a primopredaji pasa i potpisivanju Ugovora o donaciji, osim direktora FUCZ Fahrudina Solaka i njegovih saradnika, prisustvovao je i direktor MDDC Nermin Hadžimujagić i Amir Badžak, trener koji je provodio obuku vodiča i pasa. Pas Aska, koju je donirao MLI i koja se pridružila POEK timu  (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ 2009. i koja je, nažalost preminula, zajedno sa vodičem 2014. godine je proglašena, najboljim deminerskim psom i dobitnica je prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014” za koju se natječu psi iz minskih ugroženih zemalja cijelog svijeta.

Elise Becker, potpredsjednica za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), posjetila je Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) i u Sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ u Azićima službeno predala dva psa, donaciju ove organizacije. Ovi psi novi su članovi POEK tima FUCZ (psi za otkrivanje eksploziva). Becker se u ime MLI zahvalila FUCZ na adekvatnom tretmanu i brizi za pse  te udomljavanju pasa kod vodiča nakon “penzionisanja”. Becer i Solak su još jednom potvrdili da je ova dugogodišnja saradnja bila uspješna i izrazili želju da se nastavi i ubuduće sve dok se BiH ne očisti od mina.

FUCZ, osim ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i devet pasa, i to četiri obučena za traženje mina i pet za potrage. Dva psa iz POEK tima su zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja ̔penzionisani̕, a timu su se pridružila dva nova psa, rase Belgijski ovčar Malinois, koji su obučeni za otkrivanje mina.

Belgijski ovčar Malinois je prvi belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare. Psi su stari tri godine, zovu se Rio i Boa, a donacija su Marshall Legacy Institute (MLI) iz Washingtona (SAD) koji je do sada donirao preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta od čega njih 46 je donirano Bosni i Hercegovini a FUCZ je od ove organizacije do sada dobila deset pasa za otkrivanje mina.

MLI također podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH, kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina i upozoravanja na mine.

Ova donacija je realizirana preko ITF Enhancing Human Security a, osim pasa, uključuje i integracijski kurs za pse i vodiče i opremu za terenski rad i transport pasa. Obuku je provodilo Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC). Oba tima (pas i vodič) uspješno su položili testiranje iz prvog pokušaja i akreditirani su u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

Prilikom posjete Elise Becker, potpredsjednice za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), izložena je i donirana oprema a primopredaji pasa i potpisivanju Ugovora o donaciji, osim direktora FUCZ Fahrudina Solaka i njegovih saradnika, prisustvovao je i direktor MDDC Nermin Hadžimujagić i Amir Badžak, trener koji je provodio obuku vodiča i pasa.

Pas Aska, koju je donirao MLI i koja se pridružila POEK timu  (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ 2009. i koja je nažalost preminula, zajedno sa vodičem 2014. godine je proglašena najboljim deminerskim psom i dobitnica je prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014” za koju se natječu psi iz minskih ugroženih zemalja cijelog svijeta.