Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 278 cm. Na snazi su redovne mjere od poplava (od 280 cm se preduzimaju redovne mjere, dok se od 330 cm provode vanredne mjere obrane od poplava).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 196,83 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u vremenu od 11:17 do 12:15 sati, u kafiću hotela „Sana“. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom, a pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju u vremenu od 16:18 do 17:50 sati, u mjestu Janjila, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 4 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara na automobilu, u centru Kalesije. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju požara trave i niskog rastinja, dvije na gašenju požara otpadnog materijala, te jedno obezbjeđenje na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.12.2019. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice a na lokalitetima BKC, Lukavac i Mobilna: D.Istok odgovarao je kvalitetu čistog zraka. Na lokalitetima Skver i Bukinje nije bilo moguće ocijeniti kvaltet zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina: Jajce, Vogošća, Busovača te gradova Mostara i Goražda timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 9 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE