Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 289 cm. Na snazi su redovne mjere od poplava (od 280 cm se preduzimaju redovne mjere, dok se od 330 cm provode vanredne mjere obrane od poplava).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 196,82 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, u ul. Slatine. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog sijena, u naselju Solina. Požar je loklizovan i ugašen.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u ul. K. Katarine, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf – Uskoplje, imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Rose Wood“ (bave se drvnom industrijom), gdje je gorio silos. Požar je ugašen. Materijalna šteta će se utvditi naknadno.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima (kuće), na kojima su pričinjene manje materijalne štete, a povrijeđenih lica nije bilo. Oba požara su ugašena.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog putničkog automobila na lokalitetu Podvanj (usljed kvara na elektroinstalacijama), gdje povrijeđenih lica nije bilo, ali na vozilu je pričinjena manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 16.12.2019.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima  BKC-e i Živinice, a na lokalitetima Lukavac Mobilna: D.Istok odgovaro je kvalitetu čistog zraka. Na lokalitetima Skver i Bukinje nije bilo moguće ocijeniti kvaltet zraka.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Vitez, Kladanj i Usora, te gradova Mostara i Goražda, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE