Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 19./20.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Intervencija vatrogasaca u selu Srhinje, gdje je izbio požar na kući, gorjelo je potkrovlje, uzrok požara nepoznat, pričinjena je veća materijalna šteta, bez povrijeđenih lica. Požar ugašen.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite primio je informacija o pronalasku NUS-a i to:

-od strane Otpravnika vozova Željeznica F BiH, u 17,35 sati, da je prilikom rekonstrukcije pruge pronađena granata MB 82 mm, na lokalitetu Azići, pored glavnog kolosijeka.

O primljenim informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS uklonio jutros u ranim satima.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova koji pogoduju pogoršanju kvaliteta zraka, a u skladu sa Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, i dalje je na snazi epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena PRIPRAVNOST.

O S T A L O

 

Potraga za nestalim osobama

Hercegovačko-neretvanski kanton

25 pripadnika GSS u BiH, ISS Mostar i HGSS Mostar sudjelovali su u akciji traženja i evakuacije unesrećenih iz jezera Salakovac. U ronilačkom dijelu akcije sudjelovali su pripadnici kluba „Explorer“ iz Mostara. Akcija je bila vrlo složena i trajala je 6 sati.

U 09:45 sati prometna nezgoda sa smrtno stradalim osobama na putu M-17 u mjestu Bijela, gdje je došlo do slijetanja vozila u jezero Salakovac, Hrvatskih reg. oznaka VK725-DP kojim je upravljao Vjekoslav Božanović /1991/ iz Donjeg Novog Sela (RH).

U ovoj nezgodi smrtno je stradao vozač Vjekoslav Božanović, te putnici u vozilu Antonija Šarić /1993/, Tena Vračević /1996/, Domagoj Roso /1995/ dok je lakše tjelesne povrede zadobio Stjepan Bošković /1994/, svi državljani Republike Hrvatske. Iz jezera Salakovac su izvađena tijela Antonije Šarić, Tene Vračević i Domagoja Rose, dok tijelo Vjekoslava Božanovića za sada nije pronađeno, potraga se nastavlja danas oko 10:00 sati.

Oko 19:10 sati izvučeno je vozilo „Škoda“ tip „Fabia“, u kome su se nalazila tijela troje nastradalih studenata.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE