Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 19.11.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 19.11.2022.godine izvršeno je testiranje na COVID-19 kod dvije osobe. Nije bilo pozitivnih na korona virus. Jedna osoba je aktivno zaržena, a pod zdravstvenim nadzorom su tri osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10941 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

 

POPLAVE 

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Uslijed obilnije kiše u toku jučerašnjeg dana i noći, u naselju Vlakovo došlo je do izlijevanja Rakovičkog potoka, te je voda zaprijetila okolnim objektima. Ekipa Civilne zaštite je izašla na teren oko 23:00 sati, te angažovala građevinsku mašinu – bager, koja je radila na otklanjanju posljedica izlijevanja Rakovičkog potoka. Također, izvršili su ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata. Akcija na otklanjanju posljedica poplave i ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata je trajala tokom prethodne noći do 04:30 sati kada je uspješno završena.

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite je, nakon informacije da je zbog obilnije kiše došlo do začepljenja više šahtova kod Doma zdravlja Hadžići, iz kojih voda ističe na glavnu saobraćajnicu i istu je poplavila, obavijestio Vatrogasno društvo Tarčin o stanju na terenu u 00:40 sati. Ekipe VD Tarčin su izašle na teren i izvršile otčepljenje šahtova, nakon čega se voda povukla.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 11:25 do 12:00 sati u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio dimnjak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju dimnjaka na stambenom objektu, jednu na gašenju tezge-štanda na pijaci i jedno naručeno spaljivanje dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica grada Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Stari Miljanovci, gdje je gorjela jedna prostorija u kući. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Husinskih rudara, gdje je gorio automobil. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 21:30 do 22:40 sati tehničku intervenciju na pilanju i uklanjanju drveta sa ceste u naselju Buna.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 11 12:15 do 15:20 sati u Trebižatu, osiguranje nogometne  utakmice u Gabeli,

– od 03:30 do 04:20 sati u Trebižatu, posipanje kolnika pijeskom zbog izlijevanja ulja nakon prometne nezgode.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je od 20:41 do 22:20 sati, usljed jake kiše, tehničku intervenciju na ispumpavanju vode na magistralnoj cesti M-17(kod pumpe „Energopetrol“).

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je tehničku intervenciju u ul. Bišćani, gdje su vršili izvlačenje vozila nakon slijetanja sa kolovoza.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije tehničke intervenciju na obezbjeđenju javnih događaja: sajam i nogometna utakmica.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Zbog kvara na elektropostrojenjima bez napajanja električnom energijom je cijelo područje općine Sanski Most od ranih jutarnji sati. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Zbog kvara na mreži, bez napajanja električnom energijom su sela: Dubočani, Prebilje, Osoje, Kašići i dio Lukomira. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR