Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 20.11.2022. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 20.11.2022.godine izvršeno je testiranje na COVID-19 kod dvije osobe. Nije bilo pozitivnih na COVID-19. Jedna osoba je aktivno zaržena, a pod zdravstvenim nadzorom su tri osobe.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10941 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

POPLAVE 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 196,70 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 30 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 3,40 m3/s.

 Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana 20.11.2022.godine u 00:40 sati, zbog obilnije kiše došlo do začepljenja više šahtova kod Doma zdravlja Hadžići iz kojih je voda isticala na glavnu saobraćajnicu koju je poplavila. Kantonalni operativni centar KUCZ Kantona Sarajevo obavjestilo je Vatrogasno društvo Tarčin o stanju na terenu, čije  ekipe su izašle na teren i izvršile otčepljenje šahtova, nakon čega se voda povukla.

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Zbog obilnih kišnih padavina prethodnih dana došlo je do porasta vodostaja na području Kantona, i do plavljenja priobalnog dijela i poljoprivrednog zemljišta u Ključu rijeka Sanica i u Velikoj Kladuši uz riječna korita Kladušnice i Glinice. Nema ugroženih objekata.

Trenutno nema padavina te svi vodostaji imaju tendenciju opadanja.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 15:55 sati, na Šemovcu gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 20:45 do 21:10 sati, na Mirkamagdje je  gorio kontejner sa otpadom.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 13 intervencija od čega jednu veću.

Veća intervencija se dogodila dana 20.11.2022. godine, kada je u 11:19 sati, prijavljen požar u Domu za stare i nemoćne osobe „Miran san“, u ulici Spomenik 54. U akciji gašenja požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar je u potpunosti ugašen u 13:05 sati, nije bilo ljudskih žrtava, a pričinjena je materijalna šteta.

Manje intervencije odnose se na: dvije na gašenju zapaljenog otpada , jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka na stambenim objektima, jedna na gašenje manjeg požara na tezgi pijace, jedna na gašenju zapaljenog automobila, jedna na spaljivanju dimnjaka, jedna tehnička (otvaranje zaglavljenih vrata), te tri obezbjeđenja javnih događaja.

 Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju  gašenja požara  na radnoj mašini (bager) u mjestu Maline. Požar je lokalizovan i ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci DVD Busovača imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Mihaljevići, gdje je izbio manji požar u kući. Požar je ugašen.

Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

– od 14:00 do 14:25 sati, na otvaranju lifta u Franjevačkoj ulici, te

– od 21:25 do 21:45 sati, u Bakinoj luci gdje je došlo do pada električnog stupa.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije tehničke intervencije ispumpavanja vode iz dvorišta porodične kuće u naselju Pokoj te u ulici Stolačka 24.

 OŠTEĆENJE  VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana uzrokovale su izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 OSTALO

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. U jutarnjim satima, oko 07:15 sati, jedna ženska osoba skočila je sa mosta “DUGA” u centru grada u rijeku Bosnu. Intervencijom pripadnika GSS Zavidovići i SNIK Zavidovići u 07:50 sati, tijelo unesrećene osobe izvučeno je iz rijeke Bosne u mjestu zvano “Šabin potok”, četiri kilometra nizvodno.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR